Hlavní obsah

Respirátory, roušky, rukavice. Česko posílá do Číny 4,5 tuny materiální pomoci

Novinky, ber, zpe
Praha
Aktualizováno

Česká republika pošle do Číny 4,5 tuny materiální pomoci za 3,3 milionu korun na boj s koronavirem Covid-19. Na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně to oznámil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Původně chtěla vláda poslat pouze peníze, po kritice ale obrátila a rozhodla se pomoci i materiálně.

Záznam: Briefing ministra zahraničních věcí Tomáše PetříčkaVideo: Novinky

 
Článek

„Připravili jsme nabídku materiální pomoci. Jedná se o ochranné pomůcky za 3,3 milionu korun,” uvedl Petříček.

Materiální pomoc obsahuje respirátory, masky, roušky, ochranné oděvy, rukavice a dezinfekční prostředky. „Jedná se o 4,5 tuny materiálu,” podotkl Petříček.

Věci budou převezeny do Vídně, odkud bude 17. února vypraveno letadlo na náklady EU. Česká materiální pomoc poputuje spolu se zdravotními pomůckami z Rakouska, Slovenska a Maďarska.

Česko poskytne Číně také šestimilionovou finanční pomoc prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO).

Původně však vláda materiální pomoc poskytnout odmítala. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že roušky a léky potřebuje Česko pro svoje občany. Vláda za to ale schytala kritiku opozice, podle které bylo vládní rozhodnutí sobecké.

Do pomoci Číně se díky Třebíči zapojilo celé Česko

Domácí

Z českých lékáren přitom lidé již všechny roušky vykoupili. Odborníci ale upozorňují, že před samotnou nákazou nechrání. Zabránit mají pouze tomu, aby již nakažený člověk virus sám dál nešířil.

Čína o pomoc požádala již minulý týden v pondělí. Kvůli epidemii koronaviru Covid-19 potřebuje naléhavě zdravotní materiál, jako jsou ochranné roušky a respirátory. Jak Novinky dříve informovaly, někteří lidé používají k ochraně například podprsenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám