Hlavní obsah

Židé si zamluvili původní trasu pochodu neonacistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Židovská liberální unie si na 10. listopadu zabrala na svůj pochod trasu, která vede bývalou pražskou židovskou čtvrtí. Pravicoví radikálové tak v tomto místě nebudou moci uspořádat svůj plánovaný pochod na výročí Křišťálové noci. Pražský magistrát už v pátek sdělil, že ohlášení pochodu, které podali extremisté, je neplatné.

Článek

Sdružení Mladí národní demokraté je však rozhodnuto demonstraci v Praze uskutečnit.

"Oznamujeme, že 'protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku' dne 10. listopadu proběhne bez ohledu na veškeré tlaky a represe, jimž jsme v současné době vystaveni," napsal na webu mluvčí sdružení Jan Peterka. Jaké bude forma protestu a kdy a kde se uskuteční,se rozhodne.

Oznámení akce je nutné podle zákona podat úřadu nejméně pět dní předem. Magistrát původně pochod bývalou židovskou čtvrtí zakázal. Zdůvodnil to tím, že účel shromáždění je fiktivní. Soud ale verdikt zrušil. V rozsudku uvedl, že to úřad nemůže zkoumat.

Obyvatele Prahy ale plánovaný pochod židovskou čtvrtí 10. listopadu,  v den výročí Kříšťálové noci, pobouřil. Tento den v roce 1938 byly v Německu páleny židovské synagogy, ničeny židovské obchody a firmy. Desítky lidí zemřely, tisíce byly odvlečeny do koncentračních táborů.

Magistrát podal na rozsudek stížnost

Řízení o listopadovém shromáždění si podle soudu magistrát mylně spojil s ohlášením, které bylo podáno již loni. Magistrát podal na rozsudek stížnost, kterou se bude zabývat Nejvyšší správní soud. V pátek úřad sdělil, že svolavatel akce, sdružení Mladí národní demokraté, právně neexistuje. Zaregistrováno je Občanské sdružení Mladí národní demokraté.

Ohlášení pochodu proto magistrát označil za neplatné. Akci radikálů kritizuje řada židovských organizací i politiků, protesty se zvedly i v zahraničí. Odpůrci extremistů chtěli demonstrantům přehradit cestu.

Židovská liberální unie zabrala zamýšlenou trasu pochodu až do konce roku. Na 10. listopad ohlásila i shromáždění k výročí Křišťálové noci do Pařížské, Červené a Kaprovy ulice a na Staroměstské náměstí. Anarchisté zase magistrátu oznámili vzpomínkový průvod k uctění obětí nacistických zločinů po trase náměstí Republiky, Revoluční, Dlouhá, V kolkovně, Široká, Elišky Krásnohorské a Bílkova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám