Hlavní obsah

Žena z Ostravy neplánovaně porodila doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neplánovaný porod absolvovali v úterý ráno záchranáři z Ostravy. Když dorazili k ženě, bylo dítě už na cestě, a tak posádce nezbylo nic jiného než dítě odrodit v domácím prostředí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K ženě s blížícím se porodem byli záchranáři přivoláni krátce po 6. hodině. „Přestože posádka dorazila k ženě už za šest minut od nahlášení, porod dítěte byl v běhu natolik, že situace vylučovala okamžitý transport,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Tým zdravotnické záchranné služby proto zahájil vedení porodu doma a na místo přivolal i lékařskou posádku. „Přestože mělo dítě přijít na svět až zhruba za dva týdny, byl průběh porodu bezproblémový a velmi rychlý. Chlapeček spatřil světlo světa během deseti minut,“ popsal s tím, že záchranáři se postarali o základní ošetření dítěte i jeho maminky a poté oba přepravili do jedné z ostravských porodnic.

Letadlo se odklonilo od původní trasy kvůli rodící ženě

Cestování

Podle Humpla vyjíždějí záchranáři v Moravskoslezském kraji ročně ke stovkám rodiček, samotný porod mimo zdravotnické zařízení však absolvují pouze výjimečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám