Hlavní obsah

V pražské nemocnici očkovali i kolemjdoucí, aby nemuseli vyhazovat dávky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv první dávky očkovací látky proti koronaviru měly být určené jen pro zdravotníky a nejrizikovější skupiny, v některých zdravotnických zařízeních dostali zbylou vakcínu i lidé, na které by přišla řada až v létě. Látka by se totiž jinak musela vyhodit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zdravotnice 13. ledna 2021 očkuje vakcínou proti koronaviru klientku Domova pro seniory Severní terasa v Ústí nad Labem.

Článek

Právu se ozvala mladá žena z Prahy, která byla v neděli 10. ledna v pražské Všeobecné fakultní nemocnici naočkována proti covidu-19, přestože nepatří k rizikové skupině ani nepracuje v nemocnici.

„Zavolala mi to kamarádka, co šla náhodou kolem očkovacího centra. Přišlo mi to neuvěřitelné, ale řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám,“ řekla Právu žena pod podmínkou anonymity. V nemocnici skutečně první dávku vakcíny od společnosti Pfizer dostala.

„Vystála jsem frontu a prokázala se kartou pojištěnce. Pochopila jsem to tak, že vakcína se musí do nějakého času po rozmrazení spotřebovat. Myslím, že tím zachránili spoustu vakcín před vyhozením,“ uvedla.

Vakcína od Pfizeru se musí skladovat při –70 stupních, po rozmrazení ale může být pět dní v běžné lednici, v pokojové teplotě vydrží zhruba pět hodin.

Zdravotní ústav nedostal vakcíny pro sebe, ale pro ohrožené skupiny. Šéf rezignoval

Domácí

Po kauze ve Státním zdravotním ústavu, kde se ukázalo, že vakcínu dostávali i úředníci a jejich příbuzní, rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. Ministr zdravotnictví Jan Blatný i premiér Andrej Babiš ostře odsoudili očkování lidí, kteří nejsou v hlavní, prioritní skupině.

Hlavně nevyhazovat

Mluvčí VFN Marie Heřmánková Právu řekla, že neví o tom, že by nemocnice očkovala lidi takříkajíc „z ulice“. Uvedla ale, že nemocnice zatím nedisponuje žádným centrálním registrem očkovaných. „Do té doby sami sestavujeme seznamy zájemců o očkování a postupujeme podle doporučení a pokynů ministerstva zdravotnictví. Na prvním místě jsou samozřejmě pracovníci z tzv. první linie,“ uvedla Heřmánková.

„Dále spolupracujeme například s Prahou 2, která dodává seznamy svých ohrožených skupin. Také se záchrannými složkami, jejichž členy jsme schopni naočkovat. Takto jsme očkovali pražské záchranáře nebo pracovníky Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze,“ dodala Heřmánková.

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Koronavirus

Nemocnice si podle ní vede i seznam náhradníků. „Ten mohou doplnit naši zaměstnanci, i pokud mají ve svém okolí někoho v rizikové skupině. Může se stát, že někdo objednaný na očkování a zapsaný v seznamu z jakýchkoli důvodů v daném termínu nemůže. Nebo přijde, ale ukáže se, že nemůže být očkován, má teplotu nebo jinou zdravotní komplikaci,“ uvedla mluvčí.

Zdůraznila, že nemocnice se snaží, aby ani jedna dávka vakcíny nepřišla vniveč. „Ve VFN se nám zatím podařilo všechny dávky vyočkovat, žádná se nemusela vyhodit,“ dodala.

Podle serveru iRozhlas.cz se lidé očkovali mimo pořadníky i ve Fakultní nemocnici Brno. Šlo většinou o starší příbuzné zdravotníků. „Byla by velká škoda, kdyby se něco vyhodilo,“ řekl serveru přednosta infekční kliniky Petr Husa.

Blatný: Náhradníky jen senioři a lékaři

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že nemocnice mají a mohou mít seznamy náhradníků, ale nesmějí to být lidé, kteří by nesplňovali tato kritéria. Podle něj musí být náhradníci jen z lidí, kteří mají přednostní nárok jako zdravotníci nebo senioři nad 80 let.

Zdravotníci v Ústřední vojenské nemocnici podle mluvčí Jitky Zinke očkovali třeba praktické lékaře a pediatry. „Když jsme měli již většinu našich zdravotníků proočkovanou první dávkou, tak jsme nabídli možnost očkování zdravotníkům, kteří nepracují v ÚVN,“ uvedla Zinke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám