Hlavní obsah

Zemřel Zdeněk Jičínský

• Aktualizováno
Právo, rsk, ada, nig

Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek brzy ráno profesor ústavního práva, jeden z architektů české ústavy, signatář Charty 77, komentátor Práva a dlouholetý poslanec ČSSD. Právu informaci potvrdil jeho syn Tomáš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Jičínský

Článek

„V hlavě to měl tatínek srovnané, bohužel ale tělo vypovědělo službu. Před asi dvěma týdny v nemocnici při vyšetření se mu udělalo nevolno a lékaři zjistili, že má akutní leukémii. Jeho organismus ale nebyl schopen regenerace a bohužel v noci došlo k selhání ledvin, koronavirus to nebyl,“ řekl Právu Tomáš Jičínský.

Termín pohřbu zatím stanoven není, podle Tomáše Jičínského vzhledem k aktuální situaci předpokládá, že půjde o rozloučení v rodinném kruhu.

„Před deseti lety tatínek úspěšně porazil rakovinu plic, ještě před pěti lety s námi lyžoval, předloni ještě jezdil na kole a plaval v Labi. Tělo mu ale sloužilo stále méně. Jsem hlavně rád, že tatínek netrpěl,“ dodal Tomáš Jičínský.

Vzpomínka Pavla Rychetského na zesnulého Zdeňka Jičínského

Domácí

Jičínský byl absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy, na níž byl v roce 1969 jmenován profesorem. Věnoval se teorii státu a práva.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zdeněk Jičínský (druhý zprava) při diskusi s tehdejší premiérem Marianem Čalfou (vlevo) ve Federálním shromáždění

Zpráva o smrti profesora Zdeňka Jičínského zarmoutila jeho stranické kolegy i prezidenta Miloše Zemana.

„Zdeňka Jičínského jsem si nesmírně vážil. Jeho odchod před velikonočními svátky mne zarmoutil. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast. Vzpomínám na setkání s panem profesorem u něj doma v Nymburce. Svou úctu jsem vyjádřil také v loňském dopise k 90. narozeninám. Profesor Zdeněk Jičínský měl vždy ve svém srdci vlast,” tlumočil vzkaz hlavy státu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Vzpomínku připojil i bývalý prezident Václav Klaus, který Jičínského označil za „mimořádnou a nezapomenutelnou osobnost”.

„I když stál na druhé straně politického spektra, vždy jsme si dobře rozuměli. V listopadu 1989 jsme spolu v podzemí Laterny magiky psali programový dokument Občanského fóra 'Co chceme'. V roce 1992 jeho politické seskupení ve volbách sice neuspělo, on ale nezatrpknul. Nevýhra ve volbách pro něho neznamenala zlobu vůči vítězům. Tím se diametrálně lišil od většiny svých kolegů. Bylo to proto, že byl důsledným stoupencem skutečné demokracie, jejíž výsledky respektoval nejen tehdy, když vyhrál,” připomněl Klaus, který zároveň přiznal, že obdivoval, kterak se Jičínský i ve vysokém věku věnoval lyžování.

„Zdeněk Jičínský byl jednou z hlavních postav porevoluční sociální demokracie v naší zemi a také jedním z největších odborníků na českou ústavu. Bude nám moc chybět,“ reagoval na smutnou zprávu předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

S úctou a velkou pokorou bude na Zdeňka Jičínského vzpomínat místopředseda Senátu Milan Štěch, podle kterého to byla osobnost odborného zázemí, fundovaný právník zejména znalec ústavního práva. „Byl především levicový politik, a tím pádem mi byl blízký. V minulosti prokázal dost velkou statečnost a byl řadou lidí, kteří měli na některé záležitosti jiné názory než on, respektován. A to i pro jeho charakterové vlastnosti,” uvedl Štěch.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zdeněk Jičínský

„On byl ten, který často ty návrhy, které odbory prosazovaly, týkající se zejména sociálního zajištění zaměstnanců a lidí v důchodovém věku, podporoval a ujímal se jich,“ vzpomíná Štěch na dobu, kdy on sám pracoval v odborech.

„Je to velká ztráta samozřejmě pro jeho nejbližší, ale také pro sociální demokracii. A dovolím si říci, že i pro celou společnost,“ dodal Štěch.

Na společnou práci zavzpomínal i nynější ombudsman Stanislav Křeček.

„Ta zpráva mě velice zarmoutila. Spolupracovali jsme ve Sněmovně i mimo ni. Byl to člověk, který prošel složitým vývojem a velmi přispěl k demokratické podobě našeho práva. Jeho život je obdivuhodný a je příkladem jedné generace, která prošla několika totalitami, a přesto se dokázala udržet zdravý pohled na svět a přispět nakonec k rozvoji demokracie u nás,“ řekl Křeček Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám