Hlavní obsah

Zemřel kardinál Miloslav Vlk

– Praha • Aktualizováno

Kardinál Miloslav Vlk, který v posledních měsících trpěl rakovinou, zemřel v sobotu věku 84 let. Na twitteru o tom informoval kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Článek

Papež František poslal kardinálu Dukovi soustrastný telegram k úmrtí kardinála Vlka. Vyjadřuje obdiv Vlkovi i za jeho činnost v době perzekuce církve. Německá agentura DPA zdůrazňuje, že Vlk se zasazoval o smíření mezi Čechy a Němci a že v roce 1999 obdržel německý Velký kříž za zásluhy. Všímá si, že Vlk byl i v silně ateistické České republice všestranně respektovanou osobností.

Slovenská média připomínají, že se Vlk jako první biskup z bývalého Československa zastal odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Bezák byl z úřadu arcibiskupa odvolán bez uvedení konkrétních důvodů v roce 2012. Vlk se také zasadil o Bezákovu soukromou audienci u papeže Františka na jaře 2015.

„Se smutkem v srdci se modlím za duši zemřelého kardinála Vlka,” napsal na twitteru Duka. „Mílo, budeš mi lidsky i duchovně chybět,” dodal na svém facebookovém profilu.

Zdravotní problémy se u čtyřiaosmdesátiletého Vlka začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku. Na podzim kardinál kvůli bolestem kloubů absolvoval lázeňské léčení. Po něm se ale jeho stav zhoršil, začala ho trápit silná bolest a otok levého ramene, trpěl závratěmi.

Na Štědrý den musel být hospitalizován na koronární jednotce pro poruchu srdečního rytmu. Po čtyřech dnech byl propuštěn, ale bolest levého ramene neustupovala. Podstoupil proto celotělové CT vyšetření a bronchoskopii, která potvrdila tumor plic s metastázami do kostí. [celá zpráva]

„Diagnózu přijal v klidu, a když mu ji sdělovali páni profesoři, byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít 'tam' je to nejsprávnější řešení. Páni profesoři byli trochu překvapeni,“ psalo se tehdy na webu kardinála Miloslava Vlka.

Telefonát od papeže

Koncem ledna Vlkovi dokonce volal i papež František, aby mu popřál brzké uzdravení: „Milý kardinále Vlku, tady papež František, volám, abych vás pozdravil a ujistil vás, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán požehná!” [celá zpráva]

V polovině února se však Vlkův zdravotní stav výrazně zhoršil a musel být hospitalizován. Lékařům se ho ale podařilo tehdy stabilizovat. [celá zpráva]

Za komunismu se živil i jako myč oken

Vlk se narodil 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. Jeho život prošel řadou zvratů. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, byl z politických důvodů nucen živit se jako myč oken.

Foto: Jaroslav Sýbek, ČTK

Miloslav Vlk v únoru roce 1990, kdy byl ještě českobudějovickým biskupem.

Na začátku 90. let byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Dominika Duku.

Foto: Petr Matička, ČTK

Miloslav Vlk se v roce 1991 jako nový pražský arcibiskup ujal svého úřadu při slavnostní bohoslužbě v katedrále sv. Víta. Na snímku s kardinálem Františkem Tomáškem (vlevo) během bohoslužby.

Reklama

Související témata:

Související články

Kardinál Vlk má rakovinu plic

Český kardinál Miloslav Vlk má rakovinu plic, která metastázovala do kostí. Závažné onemocnění mu diagnostikovalo lékařské konzilium na Štědrý den, kdy byl Vlk...

Výběr článků

Načítám