Hlavní obsah

Zemanův perný den: Nejdřív jednal se Škromachem, pak uvítal Klausovou

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Prezidentský kandidát Miloš Zeman se ve čtvrtek odpoledne setkal ve své kanceláři v pražské Loretánské ulici s první dámou Livií Klausovou. Hovořili spolu zhruba hodinu. Klausová po setkání prozradila, že Zeman je jediným prezidentským kandidátem, se kterým si tyká. Dopoledne Zeman jednal s místopředsedou Senátu a ČSSD Zdeňkem Škromachem.

Foto: Novinky

Miloš Zeman s manželkou Václava Klause Livií

Článek

„Jestli chcete slyšet, jaký je můj vztah k panu Zemanovi, je to jediný z kandidátů, se kterým si tykám, protože se známe dlouho,“ řekla Klausová na dotaz Novinek. První dáma si prohlédla Zemanovu kancelář, která se nachází v bytě, kde dříve bydlela Alice Masaryková. Od Zemana obdržela kytici.

Zeman ocenil, že Klausová splnila svůj slib a přišla na návštěvu. „Během zhruba hodinové návštěvy jsme se zabývali současnou politickou a ekonomickou situací a vzpomínali jsme i na minulost, když diskuze mezi Václavem Klausem a mnou byly vždy založeny na věcných argumentech a nikoliv na osobních urážkách. Jsem rád, že tímto způsobem paní Livie nezakrytě vyjádřila i své sympatie k mé prezidentské kandidatuře,“ prohlásil.

Foto: Novinky

Zdeněk Škromach při setkání s Milošem Zemanem zapálil svíčku.

Dopoledne Zeman jednal v Senátu se Škromachem.

„Sociální demokracie má svého kandidáta, kterým je Jiří Dienstbier. Jsem ale přesvědčen, že diplomacie ČSSD má směřovat ke všem možným budoucím prezidentům. Je dobré mít v tomto směru korektní vztahy a znát názory prezidentských kandidátů. Proto jsem se setkal s Milošem Zemanem,“ řekl Škromach po jednání Novinkám.

„Zajímalo mě, jak by v roli prezidenta postupoval v případě jmenování vlády, udělování milostí nebo třeba v otázce bezpečnosti státu. Miloš Zeman mě také informoval o svých setkáních se sociálními demokraty v zahraničí, zmínil například schůzku s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a bývalým rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym,“ dodal místopředseda ČSSD.

Zeman podotkl, že Škromacha dlouho zná. „Měli jsme vždy nikoliv pouze korektní, ale skutečně přátelské vztahy. Blahopřál jsem mu k jeho znovuzvolení místopředsedou Senátu,“ řekl prezidentský kandidát Novinkám.

„Jsem rád, že Zdeněk Škromach vyjádřil přání, aby sociální demokracie nejpozději ve druhém kole podpořila levicového kandidáta, a že rovněž vyjádřil přání, aby s tímto kandidátem měla sociální demokracie nejenom korektní, ale i dobré vztahy,“ doplnil Zeman.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje schůzku se Zemanem za osobní Škromachovu záležitost. „Domnívám, že soc. dem. udržuje korektní vztahy se všemi prezidentskými kandidáty,“ dodal Sobotka na konto jednání v Senátu.

Nejde o první Zemanovo setkání se členem vedení ČSSD. Nedávno prezidentského kandidáta osobně podpořila v jeho „prezidentské“ kanceláři místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová. Pro Zemana se vyslovil i čestný předseda ČSSD Valtr Komárek.

Hlas Zemanovi přislíbil i senátor a bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, který ale tento týden řady sociální demokracie opustil a pomůže založit senátorský klub Strany práv občanů - zemanovci. Odchod z ČSSD ohlásil i exministr vnitra Martin Pecina, který se též řadí mezi Zemanovy příznivce.

Reklama

Výběr článků

Načítám