Hlavní obsah

Zemana by volila třetina lidí, Drahoš by získal 22 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z lidí, kteří se chtějí příští rok zúčastnit prezidentských voleb, by třetina volila současného prezidenta Miloše Zemana. Ten by podle říjnového průzkumu agentury CVVM získal 34 procent hlasů, za ním následuje Jiří Drahoš s 22 procenty a Michal Horáček s 13 procenty hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podpora prezidentských kandidátů

Článek

Oproti září se Zemanova podpora zvýšila o tři procentní body, Drahoš si polepšil o čtyři procentní body a Horáček si o jeden procentní bod pohoršil. Počet nerozhodnutých klesl o šest procentních bodů, což se promítlo v mírném posílení obou vedoucích kandidátů, konstatovali analytici CVVM.

V průzkumu se ještě objevil se dvěma procenty hlasů senátor ODS Jaroslav Kubera, který ale nakonec kandidovat nebude. Stejnou podporu vykázal v říjnu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek.

Procento voličů chce dát hlas lékaři a aktivistovi Marku Hilšerovi, s jednoprocentní podporou by mohl počítat i šéf SPD Tomio Okamura, který ale zatím úmysl ucházet se o prezidentský úřad neoznámil. U nikoho dalšího už podpora nepřesáhla jedno procento.

V říjnovém průzkumu se neobjevilo jméno bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka, který prezidentskou kandidaturu oznámil tuto neděli. [celá zpráva]

Hlavu státu chce nyní volit 66 procent respondentů, čtvrtina lidí nechce hlasovat a devět procent ještě není rozhodnuto. Při první přímé volbě prezidenta v roce 2013 byla účast v prvním kole 61,3 procenta a ve druhém 59,1 procenta oprávněných voličů.

Koho by lidé volili podle CVVM
kandidátzáří 2017říjen 2017
Miloš Zeman3134
Jiří Drahoš1822
Michal Horáček1413
Jaroslav Kubera22
Vratislav Kulhánek12
Marek Hilšer11
Tomio Okamura-1
Jiný kandidát53
Neví2822

Nejpřijatelnější Drahoš

Účastníci průzkumu také hodnotili, nakolik jsou pro ně uchazeči o úřad hlavy státu přijatelní. Kandidáty bodovali na škále od nuly pro zcela nepřijatelného adepta až po deset bodů pro nejpřijatelnějšího. Nejlepší průměr hodnocení měl stejně jako v září Drahoš, a to s 6,07 bodu, Zeman byl druhý s 4,89 bodu. Drahoše ale zhruba třetina dotázaných nehodnotila vůbec, protože jej buď nezná, nebo nevěděla, jak jej hodnotit. U Zemana byl podíl lidí, kteří ho podle svého vyjádření neznají, zanedbatelný.

Průzkum uskutečnilo CVVM v období od 9. do 19. října. Zúčastnilo se ho 934 obyvatel Česka starších 15 let, z toho 905 s právem volit.

Anketa

Koho byste volili za prezidenta?
Miloše Zemana
38,9 %
Jiřího Drahoše
46,3 %
Michala Horáčka
5,5 %
Vratislava Kulhánka
0,5 %
Marka Hilšera
1,4 %
Mirka Topolánka
5,4 %
Tomia Okamuru
0,5 %
Někoho jiného
0,9 %
Nikoho, k volbám nepůjdu
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35855 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám