Hlavní obsah

Zemana by ve druhém kole porazil Drahoš i Horáček. Topolánek by mu pomohl na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve druhém kole prezidentských voleb by v případě svého postupu prezident Miloš Zeman mohl prohrát. Jeho protikandidáta je připraveno volit 44 procent lidí, zatímco Zeman by oslovil pouze 39 procent dotázaných. Reálnou šanci porazit Zemana má Jiří Drahoš, ale bez šance nejsou ani Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer. Plyne to z šetření agentury STEM/MARK.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kdyby se do druhého kola dostal současný prezident, koho byste volil(a)?

Článek

Záviset to bude zejména na nerozhodnutých voličích, kterých je 17 procent.

Agentura mezi respondenty, kteří nevyloučili svou účast u voleb, zjišťovala, kterého z kandidátů by ve druhém kole podpořili. Vycházela přitom z předpokladu, že Zeman bude jedním z postupujících.

„Nejaktuálnější data naznačují, že velkou šanci porazit současného prezidenta má Jiří Drahoš, ale není jediný, protože v případě příklonu větší části nerozhodných voličů by mohli triumfovat i Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer,” uvedla agentura.

Zeman by v souboji s Drahošem mohl získat 42 procent hlasů, zatímco bývalý předseda Akademie věd ČR by oslovil 48 procent lidí. Zbytek neví. Proti Horáčkovi by Zeman bral 46 procent hlasů, zatímco textaře a podnikatele by volilo 44 procent lidí. Proti Pavlu Fischerovi by Zemana preferovalo 47 procent dotázaných, jeho protikandidáta 39 procent. Proti Hilšerovi by prezident měl 46 procent hlasů, zatímco mladého lékaře by volilo 41 procent dotázaných.

Volba prezidenta 2018

Výrazně navrch by měl Zeman podle průzkumu pouze v okamžiku, kdy by se do druhého kola dostal spolu s ním Mirek Topolánek. Zemanovi by v takovém případě dalo hlas 56 procent lidí, zatímco expremiér by bral pouze 29 procent hlasů.

Hypotetické duely ve druhém kole prezidentské volby (v procentech)
Zemannevíprotikandidát
Zeman vs. Drahoš421048
Zeman vs. Horáček461044
Zeman vs. Fischer471439
Zeman vs. Topolánek561329
Zeman vs. Hilšer461341
Zeman vs. Kulhánek491635
Zeman vs. Hynek491834
Zeman vs. Hannig512128
zdroj: STEM/MARK

Při střetnutí s Vratislavem Kulhánkem či Jiřím Hynkem by Zemana ve druhém kole volilo shodně 49 procent dotázaných. Kulhánek by oslovil 35 a Hynek 34 procent respondentů.

Pokud by do druhého kola postoupil Zeman s Petrem Hannigem, získala by současná hlava státu 51 procent hlasů, zatímco hudební producent by dostal 28 procent.

„Voliči Zemana by byli častěji starší lidé, s nižším vzděláním a z menších obcí. Naopak voliči hypotetického soupeře současného prezidenta by byli častěji mladší, vysokoškolsky vzdělaní a z větších měst,” uvedla agentura.

Průzkum proběhl v období od 2. do 7. ledna a zapojilo se do něj 715 respondentů.

Anketa

Pokud by ve druhém kole prezidentské volby došlo na tento souboj, komu byste dali hlas?
Jiřímu Drahošovi
57,3 %
Miloši Zemanovi
42,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55324 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám