Hlavní obsah

Zeman vyplísnil poslance za solární šílenství

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Miloš Zeman v úterý při návštěvě Poslanecké sněmovny zkritizoval poslance za „solární šílenství“ a označil ho za největší tunel v ekonomických dějinách ČR. Takzvaní solární baroni podle něj připravili Českou republiku zhruba o 200 miliard korun. Kvůli tomu chce ustavit speciální tým, jenž by se podobnými záležitostmi zabýval.

Zeman kritizoval poslance kvůli solárnímu šílenstvíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Jsme svědky pokračujícího rozkrádání české společnosti,“ prohlásil Zeman.

Zkritizoval poslance kvůli tomu, že „nesmyslnou dotační politikou“ připouštějí snižování konkurenceschopnosti.

Kvůli tomu se v minulých dnech a týdnech sešel například s šéfem BIS, nejvyšším státním zástupcem, šéfkou ERÚ či ministrem vnitra, kteří by měli vytvořit tým, jenž se má podle něj zabývat „tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách“. Podotkl, že parlamentní komise zatím nikdy nic nevyšetřily.

Prioritou investice

Bojem proti solárním baronům a anonymním akciím chce Zeman potlačit korupci a rozkrádání státu. To označil za jednu ze svých hlavních priorit. Poslance ale zkritizoval za to, že nejsou schopni se dohodnout na jednom vládním návrhu zakazujícím anonymní akcie. Koalice i opozice totiž předložily své verze předlohy.

Druhou prioritou je podle něj vypořádání se s podinvestovanou ekonomikou. Odmítl tezi, že je hospodářský růst tažen spotřebou. „Jediný skutečný motor pro hospodářský růst jsou právě investice. Jak do lidí, tak do betonu,“ prohlásil.

Apeloval proto na politiky, aby se tímto jeho postojem řídili, i když jim to nepřinese žádné nové hlasy.

Za třetí prioritu označil změnu volebního zákona. Zopakoval, že by mělo dojít ke snížení preferenčního procenta z 5 na 3 procenta a ke zvýšení počtu volebních krajů z 14 na 35.

Prezidentský fond

Zeman také prohlásil, že již brzy oznámí číslo bankovního účtu, na který podle slibu bude každý měsíc odvádět 30 procent svého prezidentského platu na splacení státního dluhu. „Vím, že je to kapka v moři, 60 tisíc korun měsíčně, ale věřím, že se možná přidají i někteří jiní,“ řekl.

Správní rada fondu už je podle něj ustavena. O bance, která bude účet spravovat, se však ještě jedná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám