Hlavní obsah

Zeman v projevu nepřímo zaútočil na svobodu projevu, tvrdí petice

Prezident Miloš Zeman svým pátečním inauguračním projevem nepřímo zaútočil na svobodu projevu, když se vymezil vůči části médií. Uvádí to text petice, ve které Zemanova slova odsoudila řada osobností. Patří mezi ně například spisovatelé Ivan Klíma a Jáchym Topol, historik Petr Placák či publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman při přednesu inauguračního projevu.

Článek

Autoři zaslali petici premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a dalším politikům. Žádají je o vyslovení jasného stanoviska k Zemanovým slovům.

Nový prezident při pátečním uvedení do úřadu v projevu řekl, že chce bojovat proti "ostrovům negativní deviace". Zařadil k nim "kmotrovské mafie", neonacistické bojůvky a tu část médií, která se zaměřuje na manipulaci veřejným míněním. [celá zpráva]

"Prezidentovo stanovisko považujeme v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní," uvádí text petice. Podle jejích autorů prezident v nástupnickém projevu uplatnil vůči části médií princip kolektivní viny. "Paušálním odsouzením připomíná různá prohlášení předlistopadových politiků," uvádí petice.

Autoři žádají jednoznačné stanovisko

Kromě ministerského předsedy Nečase je dopis adresován prvnímu místopředsedovi vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové, šéfovi Senátu Milanu Štěchovi, předsedovi opoziční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, místopředsedovi sociální demokracie Michalu Haškovi a vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM).

Podle autorů petice by uvedení politici neměli Zemanova slova adresovaná médiím ignorovat ani veřejně podporovat. "Proto Vás žádáme o jasné a jednoznačné stanovisko k těmto programovým záměrům prezidenta Zemana," píše se v petici.

Stojí si za svým

Zemanova mluvčí Hana Burianová tvrdí, že se Zeman nechystá své výroky nijak omlouvat. „Stojí si za tím, co řekl,“ řekla v České televizi.

Zároveň uvedla, že se prezidentská kancelář dozvěděla o petici teprve v úterý, proto zatím není dohodnut budoucí postup v této věci. Mluvčí nechtěla předjímat, zda se Zeman případně bude chtít setkat se signatáři petice.

Anketa

Bylo prezidentovo vystoupení proti médiím útokem na svobodu projevu?
Ano
22,3 %
Ne
75,2 %
Nevím
2,5 %
Celkem hlasovalo 13592 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám