Hlavní obsah

Zeman v Ostravě podpořil zákaz výkupu kovů a přislíbil čínské investice

Právo, Jiří Tomaškovič
Ostrava
Aktualizováno

Ostrava a Havířov v pondělí, Opava, Krnov či Kopřivnice v dalších dvou dnech. To je v kostce program Miloše Zemana, který dopoledne přijel na návštěvu Moravskoslezského kraje. Přijel sám, manželka Ivana zůstala doma, aby se zotavila po lékařském zákroku.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Návštěvu Moravskoslezského kraje zahájil prezident Miloš Zeman na krajském úřadě v Ostravě. Přivítal ho hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Článek

Třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje začal pondělní návštěvou krajského úřadu v Ostravě. Tam jej přivítal moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD), který bude prezidenta provázet po celé tři dny.

Při setkání s krajskými poslanci prezident Zeman podpořil snahu měst na Karvinsku zakázat výkup kovového odpadu. „Existuje několik typu podniků, které pomáhají k nelegálnímu obohacování. Jsou to sběrny šrotu, ale například také autovrakoviště. Plně souhlasím s návrhem výkup zakázat a navrhoval bych to rozšířit o už zmíněná vrakoviště,“ řekl Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V diskusi s poslanci krajského zastupitelstva hlava státu vyzdvihla také svou nedávnou cestu do komunistické Číny. Ta podle něj může mít pozitivní dopad na nezaměstnanost. „Pro Moravskoslezský kraj může mít tato cesta značný význam z hlediska čínských investic v tomto kraji. Když může německá premiérka Angela Merkelová cestovat do Číny osmkrát, musí totéž udělat i český prezident, jinak by všechny tyto příležitosti získali jiní a my bychom ostrouhali. Doufám, že až přijedu za rok, budu moci přivést zprávu o tom, která čínská firma bude investovat v Moravskoslezském kraji,“ řekl Zeman.

Odpoledne se prezident podívá do Havířova na Karvinsku. Setká se s nově zvoleným vedením města, tamními obyvateli a navštíví i havířovskou nemocnici.

Zeman se v příštích dnech podívá i do automobilky Tatra Truck v Kopřivnici a společnosti Semag v Havířově. Projede se také vlakem po úzkokolejné dráze Třemešná–Osoblaha na Bruntálsku.

Dostane plastiku z křišťálu

Prezident Zeman se na krajském úřadě v Ostravě podepsal do pamětní knihy a poté převzal z rukou hejtmana Miroslava Nováka dárek v podobě křišťálové plastiky.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Miloš Zeman převzal křišťálovou plastiku

„Plastika Arbor vitae zobrazuje strom jako symbol růstu. Plastika je vyrobena z čistého křišťálu, vznikla ve sklářské huti ve Valašském Meziříčí,“ přiblížila mluvčí krajského úřadu v Ostravě Miroslava Chlebounová. Autorem díla inspirovaného mottem Salvadora de Madariagy „Lidské skutky jsou jako stromy – mají hodně kořenů a hodně větví“ je ostravský sochař Jan Šnéberger.

Dárek si Miloš Zeman odveze také z Havířova, kde mu jej předá nově zvolený komunistický primátor města Daniel Pawlas. Prezident dostane grafiku od Pavla Hlavatého, v níž výtvarník ztvárnil Kulturní dům Radost, kde byla 4. prosince 1955 podepsána městská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám