Hlavní obsah

Zeman ustoupil, Rafaj po 11 letech končí

Právo, ada, nig
Praha

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj by měl svou funkci po jedenácti letech sám položit během několika příštích dnů. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj. Naplňuje se tak scénář domluvený premiérem Andrejem Babišem (ANO), vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a Milošem Zemanem, podle kterého prezident Rafaje při nedávné společné schůzce v Lánech vyzval k odchodu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Článek

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by měl být – jak uvedly LN – náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy, dlouholetý člen Legislativní rady vlády, exministr Nečasovy vlády Petr Mlsna.

Právě Mlsna má být koněm Hradu, který ho chtěl prosadit do funkce ministra spravedlnosti po loňském odchodu Jana Kněžínka (za ANO) z čela resortu.

Ačkoli šéfa antimonopolního úřadu jmenuje a odvolává na návrh vlády prezident republiky, zatím nepotvrzené jméno Mlsny vyvolává mezi zástupci politických stran kladnou odezvu. Shoda mezi koalicí a opozicí panuje také na konci Rafaje ve funkci, který měl přijít již mnohem dřív po mnoha aférách předsedy antimonopolního úřadu.

Opozice také pro

„Prokázal úřednickou zdatnost v několika volebních obdobích, takže je vybaven bezesporu dobře,“ okomentoval případnou nominaci šéf poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura s dovětkem, že s ním seděl v jedné vládě. „Důležité je, aby Rafaj skončil,“ dodal.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je protekce a netransparentnost na ÚOHS pod vedením Rafaje do nebe volající. K Mlsnovi Rakušan dodal: „Prošel řadou nejrůznějších vlád na postu náměstka, je to člověk, který by to jistě zvládl.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Mlsna

Za jednoho z vhodných kandidátů označil Mlsnu i místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip. Prý si ale také dokáže představit i jiné kandidáty, jména ale neřekl. „Považuji ho za vysoce kvalifikovaného odborníka na legislativu v oboru veřejné správy,“ prohlásil Filip s tím, že komunisty bude zajímat, kdo případně usedne na vnitru na Mlsnovo místo.

Výběrové řízení

Z dostupných informací vyplývá, že pokud dojde k nástupu náměstka ministra vnitra do čela ÚOHS, mělo by být na jeho místo vypsáno výběrové řízení.

Právě o výběrovém řízení po očekávaném odchodu Rafaje informoval v srpnu Právo Babiš. Nyní na něm podle všeho netrvá díky dohodě s prezidentem. Premiér se chtěl zjevně vyhnout blamáži, kdy by vláda schválila návrh na Rafajovo odvolání a Zeman by mu nevyhověl, jak donedávna tvrdil s odkazem na presumpci neviny. Prezident původně řekl, že Rafaje odvolá až po případném pravomocném rozhodnutí soudu. Předsedu úřadu sice prověřuje od konce loňského roku policie, dosud ale nebyl ani obviněn. Jeho druhý šestiletý mandát mu končí příští rok v srpnu.

Na výběrovém řízení na nového šéfa ÚOHS nyní trvají jen Piráti. „Chceme, aby proběhlo transparentní výběrové řízení,“ prohlásil předseda klubu Jakub Michálek s tím, že v čele úřadu by měla stanout nestranná osoba s dobrou reputací i v evropském měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám