Hlavní obsah

Fiala vyhrál první velkou bitvu. Zeman ustoupil, jeho vládu jmenuje celou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek 17. prosince jmenuje novou vládu tak, jak ji navrhl premiér Petr Fiala (ODS). Designovaný ministerský předseda to oznámil po pondělním jednání v Lánech. Zeman tak nakonec ustoupil a jmenuje i Jana Lipavského (Piráti) šéfem ministerstva zahraničí.

Prezident Miloš Zeman v pátek jmenuje novou vládu tak, jak ji navrhl premiér Petr FialaVideo: ČTK

 
Článek

„V zájmu ČR bude vláda jmenována celá podle mého návrhu,” oznámil Fiala v pondělí v podvečer. Mezi jmenovanými ministry bude tedy i budoucí šéf ministerstva zahraničí Jan Lipavský, kterého Zeman původně podle pátečního prohlášení jmenovat odmítl.

Fiala obratem oznámil, že v takovém případě by na prezidenta podal kompetenční žalobu k  Ústavnímu soudu. „Pan prezident si uvědomil, že spor před Ústavním soudem by situaci jen zkomplikoval, a rozhodl se proto k tomu státnickému kroku, který já oceňuji,” dodal Fiala.

Pekarová Adamová: Fiala chystá kompetenční žalobu, podána by mohla být rychle

Domácí

Státnický krok, oceňuje koalice

Stručně okomentoval Zemanovo rozhodnutí sám Lipavský na svém twitteru. „Oceňuji dohodu premiéra a prezidenta ohledně jmenování nové vlády. Vítám, že bude jmenována v kompletním složení, tedy včetně mé osoby tak, jak ji navrh premiér. Nastupující vládu čeká mnoho práce pro občany této země.”

Prezidentovo rozhodnutí přivítali i další představitelé budoucí vládní koalice. „Je dobře, že jsme si stáli za svým, a je potřeba ocenit rozumný přístup všech aktérů,“ okomentoval výsledek jednání Fialy se Zemanem šéf STAN Vít Rakušan.

„Jsem ráda, že nebude veden spor mezi prezidentem a premiérem,“ dodala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vzhledem k trvající covid krizi to považuji za státnický krok,“ okomentoval nečekané vyústění předseda lidovců Marian Jurečka.

Zemanovu změnu názoru vítá i končící premiér Andrej Babiš. „Je to úspěch nového premiéra Fialy. Po jeho (prezidentových) výhradách vůči panu Lipavskému jsem to nečekal," napsal Novinkám Babiš, který se v Maďarsku účastní summitu Visegrádské čtyřky.

Nová vláda bez Nekuly

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček záhy oznámil, že nový kabinet Zeman jmenuje na zámku v Lánech v pátek v 11 hodin dopoledne. Na oficiální jmenování z rukou prezidenta si tak bude muset počkat pouze nominant na šéfa zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který se v tuto chvíli léčí s covidem, a je proto v izolaci.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předsedové a předsedkyně koalice Spolu a koalice Pirátů a STAN Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová, Marian Jurečka, Ivan Bartoš a Vít Rakušan vystoupili na tiskové konferenci po jednání premiéra Fialy s prezidentem Milošem Zemanem.

Resort zemědělství tak za něj až do jeho uzdravení povede šéf lidovců a budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Podle prohlášení hradního kancléře Vratislava Mynáře z minulého týdne se s Nekulou Zeman hodlá sejít po Novém roce a ještě týž den jej pak také jmenuje do funkce.

O důvěru Poslanecké sněmovny pak hodlá Fialova vláda požádat 12. ledna.

Zeman: Lipavský není kompetentní

Zeman původně avizoval, že z Fialou navržených adeptů na příští ministry bude „vetovat” právě Lipavského. V pátek v písemném prohlášení to zdůvodnil výhradami k jeho vzdělání a kompetencím.

Prezidentem uváděné důvody se týkají údajně „nedostatečného“ vzdělání a politických názorů. Podle ústavních právníků však takové důvody Zemana k odmítnutí jmenovat navržené ministry neopravňují.

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Domácí

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti se STAN navíc trvaly na tom, že za Lipavským stojí. Její lídři se shodli na tom, že v případě nejmenování Lipavského budou muset podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám