Hlavní obsah

Zeman svými výroky o Krymu poškodil Česko, míní senátoři a chtějí škody zmírnit

Novinky, Renáta Bohuslavová

Prezident Miloš Zeman podle některých senátorů svými úterními výroky na Radě Evropy znevěrohodnil a poškodil Českou republiku a nejednal v souladu s českou zahraniční politikou. Senátor Václav Hampl chce, aby horní komora připomněla, že trvá na tom, že na Ukrajině bylo porušeno mezinárodní právo a anexe Krymu je protiprávní. Má tak zmírnit škody, které prezident napáchal.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman (uprostřed) přichází do budovy Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PSRE) ve Štrasburku.

Článek

„Podle našeho názoru poškozuje Českou republiku ve světě a naprosto ji znevěrohodňuje. My si nepřejeme, abychom měli takového prezidenta a takového reprezentanta,” řekl předseda senátorského klubu STAN Jan Horník.

„Myslím, že to na mezinárodní scéně působí strašně. Velmi nás to poškozuje ve smyslu naší důvěryhodnosti. Takovéto kroky vlády nebo Senátu jsou pokusem tu škodu alespoň nějak zmírňovat,” řekl Novinkám předkladatel návrhu, nezařazený senátor a bývalý rektor Karlovy Univerzity Václav Hampl.

„Navrhl jsem to proto, že jsem se s evropským výborem zrovna vrátil z Ukrajiny. Z první ruky jsem zažil, jak strašně nečitelná a politicky problematická se takovými kroky Česká republika stává,” doplnil Hampl.

Senát by podle něj měl vyjádřit nesouhlas s výroky a připomenout, že trvá na svém usnesení, které se týká Ukrajiny, tedy že mezinárodní právo tam platí a anexe Krymu je protiprávní a je třeba držet se společného evropského postupu.

Senát by mohl přijmout „morální doporučení”

„Zda se dají zmírnit škody, které pan prezident tu a tam na mezinárodní půdě napáchá, nevím,“ uvedl s nadsázkou senátor za ČSSD Jiří Dienstbier a dodal, že Senát může přijmout i nějaké morální doporučení. Zároveň připoměl, že v otázce ruské enexe Krymu se podle něj jedná o nejzásadnější porušení mezinárodního práva po druhé světové válce.

Jednání prezidenta neschvaluje ani ODS. Zahraniční partněři podle senátora Miloše Vystrčila po takovýchto výrocích neví, jakou pozici Česko zastává.

Miloš Zeman v úterý na jednání Rady Evropy označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinského Krymu za "fait accompli", tedy za hotovou záležitost. Zároveň hovořil o možnosti finančních či naturálních ruských kompenzací ve prospěch Ukrajiny.

Jeho výroky pobouřily politiky v Kyjevě a ukrajinská média označila Zemanova slova za "skandální". Podle premiéra Bohuslava Sobotky neměl prezident k takovým výrokům mandát české vlády a jsou tedy v rozporu sčeskou zahraniční politikou.

Senátoři by se Zemanovými výroky měli zabývat ve středu odpoledne. Ještě předtím si však vyslechnou slova premiéra Bohuslava Sobotky k problematice těžby lithia a podepsanému memorandu ze strany ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Očekává se velmi bouřlivá debata.

Návrh na zařazení diskuse o Zemanově vystoupení na program schůze podpořilo 38 ze 69 přítomných senátorů, devět jich bylo proti. Hlasování se zdrželo 22 členů horní komory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám