Hlavní obsah

Vondráček byl u Zemana. Je prý schopen vykonávat úřad, Sněmovnu svolal osobně a vlastní rukou

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal rozhodnutí o svolání zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu, potvrdil předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Pro Českou televizi prohlásil, že tak hlava státu učinila osobně a vlastní rukou. Podle končícího šéfa sněmovny je rovněž Zeman přes svůj zdravotní stav schopen vykonávat prezidentský úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček

Článek

Rozhodnutí prezidenta oznámil na webu Hradu i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Stejný den má začít také ustavující schůze Sněmovny. Zeman je od neděle v Ústřední vojenské nemocnici, v níž ho Vondráček ve čtvrtek navštívil. Novinkám poté potvrdil, že byl podpisu listiny ke svolání sněmovny osobně přítomen.

Podle ČTK poté Vondráček uvedl, že hlava státu je schopna vykonávat přes zdravotní potíže prezidentský úřad a hospitalizace není důvodem pro převod jeho pravomocí. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,” dodal.

Foto: Michal Burian, ČTK

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021.

Zasedání dolní komory je stálé, zpravidla trvá po celé čtyřleté funkční období. Označuje celkovou činnost Sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze.

Manžel je nemocný, potřebuje nabrat síly, řekla Ivana Zemanová

Domácí

Zasedání Sněmovny má ze zákona svolat prezident tak, aby začalo nejpozději 30. den po volbách. Jeho začátek se bude podle očekávání shodovat i s termínem ustavující schůze Sněmovny, kterou svolá Vondráček.

O Zemanově plánu svolat zasedání Sněmovny na 8. listopadu informoval ve čtvrtek Vondráčka už na dopolední schůzce na Pražském hradě kancléř Vratislav Mynář.

S prezidentem nemám žádný kontakt, řekl Babiš

Domácí

„Pan prezident nechce nechat marně uplynout lhůtu,“ řekl po schůzce Vondráček. Jde o postup, kdy hlava státu zasedání nové dolní komory nesvolá. V takovém případě se noví poslanci schází na první schůzi 30. den od voleb, který připadá rovněž na 8. listopad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám