Hlavní obsah

Zeman senátorům navrhl změnu volebního zákona

Novinky, jov, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman dorazil ve čtvrtek v 11 hodin do Senátu, kde ho uvítal předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Senátorům pak navrhl, aby se zabývali změnou volebního systému.

Miloš Zeman k volebnímu systémuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Prezident vyzdvihl přednosti voleb do Senátu, kdy pro zvolení nestačí stranická podpora, ale záleží především na samotné osobnosti. "Právě proto bych vám chtěl předložit námět, o němž jsem si vědom, že o něm dnes nebudete jednat," řekl Zeman a navrhl senátorům změnu volebního systému.

"Jsem přesvědčen o tom, že by našemu volebnímu systému v zájmu větší participace občanů zaprvé prospělo, kdyby se snížilo preferenční procento z dnešních pěti na tři procenta," navrhl. Jako druhý návrh předložil zvýšení počtu volebních krajů. Tak by podle něj měli kandidáti větší možnost setkávat se s voliči v kraji, čímž by se zvýšil podíl veřejnosti na politice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman za řečnickým pultem v Senátu.

Jako třetí bod navrhl Zeman prosazení takzvaného panašování při volbách do Sněmovny. Jedná se o systém, kdy by volič mohl vybírat vedle jedné strany i osobnosti na kandidátkách napříč kandidátkami tak, jak se volí do obecních zastupitelstev.

„Panašování je v podstatě opakování pozitivní zkušenosti z komunálních voleb,“ řekl. „Dává větší svobodu voličům, kteří nejsou sevřeni do svěrací kazajky jedné strany, vytváří tlak na politické strany, aby do čela svých kandidátek dávaly skutečné osobnosti,“ dodal.

Doplní Ústavní soud

Zeman rovněž potvrdil, že do České republiky přijede počátkem dubna předseda Evropské komise José Manuel Barroso. 3. dubna pak prezident při této příležitosti podepíše tzv. euroval. Na jednom z nádvoří Pražského hradu pak vztyčí evropskou vlajku.

Na tiskové konferenci po návštěvě Senátu Zeman informoval o tom, že v polovině příštího týdne navrhne své kandidáty na ústavní soudce. „Přestože jsem se zavázal, že do dvou měsíců od inaugurace předložím konkrétní návrhy, tak se nyní zdá, že tuto dobu o něco zkrátím,“ poznamenal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přemysl Sobotka (ODS) schoval při projevu prezidenta hlavu v dlaních. Jeho gestu pobaveně přihlíží předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Vyjádřil se také k nadcházejícímu volebnímu sjezdu zemanovců, jichž je čestným předsedou. Popřeje jim prý, aby „nenásledovali katastrofu Věcí veřejných, LIDEM“ a dalších malých stran, které šly po volbách do vlády. Podle něj by spíš měli zůstat partnerem menšinové vlády vítěze voleb.

Upozornil také, že v prezidentských volbách získal 55 procent hlasů voličů, zatímco ČSSD jako favoritovi sněmovních voleb předurčují průzkumy zisk kolem 25 procent hlasů. Na sjezdu SPOZ prý řekne, že doufá, že strana využije této rezervy 30 procentních bodů.

Zeman dostál slibu

Zeman se při příchodu do budovy Senátu pozdravil s předsedou horní komory Milanem Štěchem. "Milane, rád tě opět vidím," řekl mu Zeman po příchodu. Návštěvou v Senátu dostál prezident svému slibu, že se bude více zúčastňovat jednání komor parlamentu i vlády. Na vládu dorazil ve středu večer. [celá zpráva]

Zhruba v 12:30 se Zeman setkal s desítkou senátorů, kteří mu už loni v květnu poskytli podpisy nutné pro vstup do přímé volby prezidenta. Poděkoval jim za to, že našli odvahu k tomuto kroku. "Ještě jednou všem velice děkuji za jejich tehdejší odvahu," řekl Zeman.

Iniciátor podpisové akce, senátor Vladimír Dryml, ocenil, že prezident nezapomíná. "Jsem velmi rád, že pan prezident nezapomněl," řekl. Desítka senátorů poté se Zemanem poobědvala.

Reklama

Výběr článků

Načítám