Hlavní obsah

Zeman se v Hofburgu setkal s rakouským prezidentem Van der Bellenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českého prezidenta Miloše Zemana ve středu ve svém vídeňském sídle Hofburgu uvítal s vojenskými poctami prezident Rakouska Alexander Van der Bellen. Po slavnostních ceremoniích se oba odebrali k rozhovoru mezi čtyřma očima, po němž následuje jednání obou delegací.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Českého prezidenta Miloše Zemana (uprostřed) s manželkou Ivanou (vlevo) přijal 3. dubna 2019 ve svém vídeňském sídle Hofburgu jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen (vpravo).

Článek

Zeman zůstane v Hofburgu i na státní oběd, který na počest českého prezidenta a první dámy Ivany Zemanové pořádá rakouský prezident a první dáma Doris Schmidauerová.

Prezident navštívil Rakousko naposledy v dubnu 2013, na začátku svého prvního funkčního období. Při předloňské návštěvě Van der Bellena v Praze oba prezidenti zdůrazňovali, že obě země mají mnoho společného, ačkoli na některé problémy mají jejich nejvyšší představitelé rozdílné názory.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Českého prezidenta Miloše Zemana (vlevo) s manželkou Ivanou přijal 3. dubna 2019 ve svém vídeňském sídle Hofburgu jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen (vpravo).

Mezi nejdůležitější témata nynější návštěvy má být spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Pro Českou republiku je důležité především dokončení dálničního spojení Brno–Vídeň (D52) a Praha–České Budějovice–Linec prostřednictvím právě rozestavěné dálnice D3.

Ve středu se český prezident setká také s Van der Bellenovým předchůdcem v prezidentském úřadě Heinzem Fischerem, dále s předsedou parlamentu Wolfgangem Sobotkou a poté zahájí podnikatelské fórum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám