Hlavní obsah

Zeman představil další tři adepty na ústavní soudce

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vybral další tři kandidáty na post ústavních soudců. Jedná se o Kateřinu Šimáčkovou, Miloslava Výborného a Ludvíka Davida. Sešel se s nimi v úterý na Pražském hradě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman přednáší inaugurační projev.

Článek

Kateřina Šimáčková je od roku 2009 soudkyní Nejvyššího správního soudu, David je soudcem Nejvyššího soudu v Brně a Miloslav Výborný, někdejší poslanec za KDU-ČSL a exministr obrany z let 1996–1998, dosud působí u Ústavního soudu. V červnu mu mandát vyprší.

Prezidentovy návrhy musí schválit Senát.

O setkání informovala mluvčí Hradu Hana Burianová. „Přijetí se zúčastnili také pan Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu ČR, paní Iva Brožová, předsedkyně Nejvyššího soudu ČR, pan Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu ČR, pan Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce ČR, pan Pavel Varvařovský, veřejný ochránce práv, a pan Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky,“ upřesnila.

Teprve nedávno přitom Zeman jmenoval první trojici nových soudců. Stali se jimi Milada Tomková, Jaroslav Fenyk a Jan Filip. V červnu bude jmenován také již schválený kandidát Vladimír Sládeček. [celá zpráva]

Až do května působilo v Ústavním soudu pouze 12 z 15 soudců. Zeman tento stav dlouhodobě kritizoval a doplnění soudu označil za jednu z priorit. Při svém nedávném vystoupení ve Sněmovně avizoval, že brzy navrhne další kandidáty, neboť ještě letos skončí mandát několika dalším soudcům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám