Hlavní obsah

Zemanovy kandidáty na ústavní soudce podpořil další senátní výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtveřici kandidátů na ústavní soudce, které navrhl prezident Miloš Zeman, ve čtvrtek doporučil zvolit i senátní ústavně-právní výbor. Jednohlasně je ve středu doporučil zvolit výbor pro lidská práva, tentokrát získala plný počet hlasů od členů ústavně-právního výboru v tajném hlasování pouze soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ústavnímu soudu v tuto chvíli schází několik soudců, prezident Zeman pracuje na jejich doplnění.

Článek

O hlas méně dostal někdejší náměstek nejvyšší státní zástupkyně a bývalý vojenský prokurátor Jaroslav Fenyk, stejně jako profesor a uznávaný expert na ústavní právo Jan Filip. Nejtěsnější většinou čtyř ze sedmi hlasů byl doporučen další profesor práva Vladimír Sládeček.

Jednotliví adepti se před členy výboru vyjadřovali ke školnému na vysokých školách či poplatkům ve zdravotnictví. Například Tomková s Filipem připomněli, že Ústavní soud už regulační poplatky ve zdravotnictví povolil. Filip ke školnému řekl, že "jako takové nemůže být protiústavní".

Filipovo zvolení ve čtvrtek opětovně doporučil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). "Patří mezi ty lidi, kteří, když se zeptáte ve dvě v noci, co je v paragrafu pět ústavy Belgie z roku 1830, tak vám to z hlavy řekne. Umí věci popisovat jednoduše a to umí opravdu jen ti, co o tom opravdu něco vědí," uvedl Blažek.

Polčák zkritizoval výbor

Proces projednávání nominací ve výboru zkritizoval předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09), podle kterého ČSSD pouze naplňuje plán volby levicových kandidátů do Ústavního soudu.

"Senátoři tohoto výboru kladli při svém rozhodování, zda doporučí nominaci kandidáta, otázky čistě politického charakteru. Například otázky, jak vnímá kandidát placení školného na vysokých školách či placení poplatků ve zdravotnictví. Tyto otázky sice mohou zaznít, nicméně nemohou být předmětem výhrad ke konkrétnímu navrženému kandidátovi," řekl poslanec.

Dodal, že by měl být Ústavní soud názorově pestrým seskupením odborníků, nikoli "sborem přitakávačů politického přesvědčení senátorů".

Senát bude o kandidátech rozhodovat na schůzi, která začne ve čtvrtek 25. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám