Hlavní obsah

Zemanovy kandidáty na ústavní soudce Senát zřejmě schválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šance na to, že Senát schválí všechny čtyři kandidáty na ústavní soudce, které navrhl prezident Miloš Zeman, je vysoká. Jejich schválení ve středu jednomyslně horní komoře doporučil senátní výbor pro lidská práva. Všechny adepty napřed vyslechl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Senátu.

Článek

Středečního jednání se nezúčastnili zástupci ODS, kteří se netají výhradami zejména vůči jednomu z adeptů, někdejšímu vojenskému prokurátorovi Jaroslavu Fenykovi. Na jednání výboru ale vůči žádnému z uchazečů o místo u Ústavního soudu žádné námitky nezazněly.

Zeman kromě Fenyka navrhl soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Nominaci prezident zdůvodnil jejich odbornou zkušeností, praxí a publikační i pedagogickou činností.

Filip si získal sympatie senátorů tím, že by na rozdíl od většiny současných ústavních soudců byl pro projednání jejich žaloby na bývalého prezidenta Václava Klause kvůli novoroční amnestii. Podle něj by ještě byla možnost řízení obnovit, pokud by o to prezident požádal.

Fenyk zase zpochybnil důvodnost amnestie vyhlášené Klausem. "Nevěřím tomu, že by ministerstvo spravedlnosti souhlasilo s tím obsahem," uvedl. Sládeček chce u Ústavního soudu přispět svými znalostmi správního soudnictví. Vůči Tomkové senátoři žádné otázky neměli.

Senát má kandidáty na ústavní soudce volit na schůzi v příštím týdnu, a to možná za Zemanovy účasti. "Je to jedna z variant v programu pana prezidenta," řekl prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám