Hlavní obsah

Zeman podal podnět, lex Babiš posoudí ústavní soudci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bja

Prezident Miloš Zeman dal v úterý podnět k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o střetu zájmů, přezdívanému někdy také „lex Babiš”. Prezident se domnívá, že zákon je v rozporu s ústavou i s mezinárodními smlouvami. Porušuje prý zákaz diskriminace na základě majetku. Informoval o tom v úterý mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident dnes podepsal dopis předsedovi Ústavního soudu panu Pavlu Rychetskému a především podnět k Ústavnímu soudu ve věci novely zákona o střetu zájmů, nazývané lex Babiš,” uvedl Ovčáček v úterý na své tiskové konferenci.

Podle prezidenta je zákon v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Navíc jde i proti mezinárodním smlouvám, jimiž je Česká republika vázána. Proto prezident podal podnět k Ústavnímu soudu.

Ve stížnosti Zeman chválí snahu tvůrců zákona zabránit střetu zájmů funkcionářů. Zákon dle něj byl preventivním opatřením, dokud do něj v pozměňovacím návrhu nebyly přidány body, které zakazují členům vlády vlastnit média a jejich firmám znemožňují ucházet se o veřejné zakázky a o dotace. To je vepsáno v paragrafech 4a, 4b a 4c tohoto zákona.

Vlastnictví médií členům vlády zakazuje paragraf 4a. Zemanovi se to ovšem nelíbí a má pocit, že celkový dopad normy je nepřiměřený vzhledem k zamýšlenému cíli, tedy zneužití vlastnictví médií člověkem ve veřejné funkci.

Norma se dotýká především ministra financí Andreje Babiše

Další Zemanem kritizovaný paragraf znemožňuje členům vlády vlastnit firmy, které se ucházejí o dotace a veřejné zakázky. Toto nařízení se týká firem, v nichž má některý z ministrů podíl větší než 25 procent. Podle Zemana by ale mohlo poškodit i ostatní podílníky. Navíc členové vlády podle něj nemohou rozhodovat o udělení těchto forem podpory.

„Zadávací řízení je zákonem o zadávání veřejných zakázek natolik propracováno, že ministr nebo vedoucí jiného ústředního správního úřadu nemá možnost, aniž by podstoupil neúměrné riziko, tento proces v rozporu se zákonem ovlivnit,“ uvedl Zeman ve svém podnětu.

Zákonu o střetu zájmů se přezdívá lex Babiš nebo také Antibabiš, protože se dotýká i ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Ten už kvůli němu vložil akcie svého koncernu Agrofert do svěřenských fondů. [celý článek] Babiš zákon kritizuje podobně jako Zeman.

Prezident už se snažil zastavit zákon vetem, poslanci ho však přehlasovali. [celý článek]

Reklama

Výběr článků

Načítám