Hlavní obsah

Babiš se zbavil firem, budou je spravovat svěřenské fondy

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vložil akcie společností Agrofert a SynBiol do dvou svěřenských fondů. Jejich správci se stali Zbyněk Průša a Alexej Bílek. Ministr tak učinil kvůli zákonu o střetu zájmů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Systém dvou fondů jsem zvolil jako pojistku a kontrolu, neboť v určitých záležitostech se oba správci budou muset dohodnout na společném postupu,” osvětlil Babiš.

Do prvního fondu vložil 90 procent akcií Agrofertu a 100 procent akcií SynBiolu. Do druhého putovalo zbývajících deset procent Agrofertu.

Na chod fondů bude dohlížet tříčlenná rada protektorů, členkou rady je i ministrova partnerka Monika.

Od této chvíle nemám s Agrofertem a SynBiolem už vůbec nic společného
Andrej Babiš

„Nedávno schválenou novelu zákona o střetu zájmů, která mění pravidla pro řešení konfliktu zájmů, považuji (a nejen já) za protiústavní. Významnou měrou poškozuje moje základní ústavní práva a diskriminuje moje společnosti, nicméně jsem připraven ji respektovat, dokud bude součástí českého právního řádu,“ uvedl Babiš v prohlášení.

Sněmovna normu schválila v lednu, když přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Ten avizoval, že se kvůli normě obrátí na Ústavní soud.

Kritici se prý dočkali

„Konkurenční politici a jistě i mnozí novináři se konečně dočkali a jejich úsilí bylo naplněno – od této chvíle nemám s Agrofertem a SynBiolem už vůbec nic společného. Jsem upřímně velmi zvědavý, do jaké míry budou tuto skutečnost v dalších dnech, týdnech a měsících respektovat,“ dodal Babiš ke svým kritikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám