Hlavní obsah

Zeman obhájil, bude dál prezidentem

• Aktualizováno

Skončilo druhé kolo prezidentských voleb, které rozhodlo, že na Pražském hradě bude i dalších pět let pokračovat prezident Miloš Zeman, který zvítězil nad Jiřím Drahošem. Druhý den voleb, sčítání hlasů i reakce na výsledek jsme sledovali on-line.

Záznam: Druhé kolo prezidentské volby 2018Video: Novinky

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line skončil, děkujeme za pozornost.

21:29 - Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem ČR. „Vedoucí představitel ruského státu zdůraznil, že výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Zemana jako zkušeného a zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa,“ uvedl Kreml.

20:34 - Záběry z konfliktu v Zemanově štábu publikoval na Twitteru i pořad Newsroom České televize.

20:29 - Pro Zemana hlasovali v prezidentských volbách nejčastěji voliči SPD, KSČM a ANO. Drahoš získal hlasy hlavně od voličů Pirátů, ODS a TOP 09. Vyplývá to z porovnání výsledků voleb hlavy státu a loňských sněmovních voleb po okresech, které provedla ČTK.

20:06 - Nejvyšší nárůst podílu hlasů mezi prvním a druhým kolem letošních prezidentských voleb zaznamenal Miloš Zeman ve Zběšičkách na Písecku, jeho poražený protikandidát Drahoš v Okoři u Prahy. Naopak největší procentní ztrátu Zeman utrpěl v obci Domoraz na Klatovsku a Drahoš v Blažimi na Plzeňsku.

19:30 - Příznivci Miloše Zemana ve volebním štábu slovně i fyzicky napadli novináře s tím, že nechtějí, aby tam natáčeli. Informoval o tom portál Seznam Zprávy.

19:15 - Výsledek prezidentské volby podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš. Holub to řekl s tím, že ho výsledek mrzí.

K rychlému zakopání příkopů mezi tábory příznivců obou prezidentských kandidátů vyzval generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Ten řekl, že výsledek voleb respektuje a byl by rád, kdyby všechny osobnosti veřejného života usilovaly o společné dobro, jímž je smír, pokoj a konec napětí ve společnosti.

18:47 - Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), který podpořil před druhým kolem Jiřího Drahoše, pogratuloval Zemanovi ke znovuzvolení.

„Přeji Miloši Zemanovi pomoc od Boha, zlepšení zdraví a sílu využít nový mandát k službě všem občanům ČR, bez ješitnosti, pomstychtivosti, špatných rádců a naopak s využitím jeho bystrého úsudku," sdělil Čunek.

8:45 - V malé Skále na Jablonecku volební komise kontroluje údaje o počtu voličů.

18:35 - Prezident Miloš Zeman má v plánu zúčastnit se únorového sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové. Na sněm ho pozval úřadující šéf ČSSD Chovanec. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

18:31 - Z krajských měst Zeman vyhrál jen v Ostravě, Ústí nad Labem a poměrně těsně i v Karlových Varech a v Jihlavě, v ostatních zvítězil Drahoš.

18:28 - „Samozřejmě jsem volil pana prezidenta Zemana,” uvedl Babiš „Naši lidi pochopili, že pokud zvítězí pan prezident, lze očekávat stabilní politickou situaci,” dodal.

18:14 - Podle Babiše potřebujeme stabilní vládu na čtyři roky. „Já se v podstatě těším na spolupráci s panem prezidentem,” dodal s tím, že žádný mocenský pakt Babiš - Zeman nikdy neexistoval.

Záznam: Vyjádření Andreje Babiše k prezidentským volbámVideo: Novinky

18:12 - Premiér v demisi Andrej Babiš poblahopřál prezidentu Zemanovi ke znovuzvolení. Připomněl, že ANO Zemana podpořilo.  Skvělá je podle něj účast 66,6 procenta.

„Potvrdilo se, že naše společnost je rozdělená. Ta situace není dobrá,” dodal Babiš s tím, že je třeba bojovat za naše „národní zájmy”. Sám chce coby premiér společnost spojovat.

18:04 - Výsledky prezidentských voleb podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly ukázaly, že se řada lidí v Česku necítí komfortně. Politici by proto měli věnovat víc pozornosti lidem na venkově, rodinám s dětmi či důchodcům.

17:40 - Konečné výsledky ukázaly, že Miloš Zeman dostal 2 853 390 hlasů. Získal tak 51,36 procenta. Jiřího Drahoše volilo 2 701 206, což stačilo na zisk 48,63 procenta hlasů.

Volební účast byla 66,6 procenta oprávněných voličů.

Srovnání výsledků Miloše Zemana ve volbách v roce 2013 a 2018
procent hlasůpočet hlasůúčast
1. kolo 201324,211 245 84861,31
2. kolo 201354,802 717 40559,11
1. kolo 201838,561 985 54761,92
2. kolo 201851,362 853 39066,60

Projev prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: Novinky

17:23 - Zemanovi blahopřál rovněž předseda slovenské vlády Robert Fico, který vyzvedl jeho politickou zkušenost. „Blahopřeji svému příteli Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení za prezidenta České republiky. Vždy jsem ho vnímal jako inteligentního a zkušeného politika a jsem rád, že česká veřejnost se opět rozhodla pro něho,“ napsal Fico na sociální síti.

17:20 - Inaugurace staronového prezidenta se podle Mynáře uskuteční 8. března.

„Z protokolárního hlediska uděláme všechno proto, aby to bylo důstojné,” uvedl Mynář.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman po tiskové konferenci v TOP Hotelu Praha

Daniel Hůlka zpívá ve štábu Zemana státní hymnuVideo: Novinky

17:16 - Kancléř Mynář neočekává personální změny v prezidentské kanceláři. „Je to jenom na panu prezidentovi,” tvrdí Mynář.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zprava prezident Miloš Zeman, jeho manželka Ivana a dcera Kateřina na tiskové konferenci v TOP Hotelu Praha

Vyjádření Michala Horáčka k volbámVideo: Novinky

17:14 - Slovenský prezident Andrej Kiska blahopřál Zemanovi ke znovuzvolení prezidentem na další funkční období, pozval ho na návštěvu Slovenska.

17:09 - Bývalý prezident Václav Klaus se obává, že poražený tábor výsledek voleb nepřijme. Dodal, že Zeman a jeho spolupracovníci by prohru jistě přijali.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman. Vpravo vzadu jsou prezidentův kancléř Vratislav Mynář a místopředseda Strany Práv Občanů (SPO) Martin Nejedlý.

17:01 - Hnutí SPD gratulovalo Zemanovi k vítězství. Podle hnutí to je volba na obranu suverenity Česka a volba ve prospěch přímé demokracie.

Vyjádření Milana Chovance k volbámVideo: Novinky

17:00 - Předseda Pirátů Ivan Bartoš po znovuzvolení Miloše Zemana připomenul, že změnu chce víc než dva milióny lidí. Nezapomínejme, že ČR je parlamentní demokracií, uvedl.

16:49 - Sečteno je 99,9 procenta okrsků.

16:48 - Premiér Andrej Babiš pogratuloval Miloši Zemanovi k vítězství.

16:46 - Ve štábu Jiřího Drahoše si fanoušci zvykají na pocit prohry. Z mnoha úst zaznělo, že zvolení Miloše Zeman je ostudou pro celou zemi. Mezi zklamanými je spousta herců, např. Tomáš Hanák. Ten Právu řekl, že je mu smutno.

„Kdyby mi bylo pětatřicet, tak bych si řekl, že to nevadí, to vydržím, ale v šedesáti se mi to říká hůř. Je to trpké,“ řekl Právu Hanák. Podle něj Zeman nabídl lidem jistoty „plného nákupního košíku“, a proti tomu neměly „ideje pomoci potřebným“ šanci.

Hanák zavzpomínal i na minulou volbu, kdy ho oslovil štáb Miloše Zemana. „Oslovili mě před závěrečným duelem na Nově, ať přijdu do tábora sympatizantů a nabídli mi refundaci zcela dle mých představ. Což jsem nahlásil na policii a znamená to jedno, že máme prezidenta, který si kupuje sympatizanty za peníze,“ dodal Hanák.

16:40 - Zeman potvrdil, že premiér Andrej Babiš (ANO) získá více času na jmenování vlády.

Prezident prý hodlá být pokornější a vstřícnější k lidem, kteří mají jiné názory. Bude prý i méně arogantní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Chci bojovat za to, čemu říkám aktivní občanství,” dodal prezident.

16:38 - Zeman zavzpomínal na své politické začátky, což využívá k útokům na novináře, které označil za pitomce.

„Budu se na dalších pět let. Pět let plného pracovního nasazení,“ dodal Zeman s tím, že se hodlá i nadále setkávat s občany.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman přichází na tiskovou konferenci v TOP Hotelu Praha

„Slibuji, že budu pracovat tak, jako jsem pracoval dosud,“ uzavřel prezident.

Daniel Hůlka následně začal zpívat hymnu.

16:32 - Toto je moje poslední politické vítězství. A za ním již nebude žádná politická porážka,” uvedl Zeman.

16:30 - Zeman poděkoval voličům. Připomněl, že proti první volbě před pěti získal o 100 000 víc hlasů. „Věřím, že takovou důvěru nezklamu,” dodal.

16:28 - Zeman na úvod předal manželce a dceři květiny a posteskl si, že nemá příliš stabilní řečnický pultík.

Poděkoval příznivcům za pomoc a podporu. „Nebýt vás, tak jsme to nevyhráli,” dodal.

16:25 - Zeman přichází mezi své příznivce.

16:23 - Občané se rozhodli pro stabilitu, prosperitu a pokračování úspěšného rozvoje ve všech oblastech života, komentoval výsledek voleb předseda KSČM Vojtěch Filip.

16:22 -  Zemanovi pogratuloval k vítězství i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Chtěl by, aby prezident spojoval společnost.

16:19 - V druhém kole prezidentské volby vyhrál v Čechách Jiří Drahoš, na Moravě Miloš Zeman. Volební účast byla v obou historických zemích téměř shodná.

16:12 - Šéf ODS Petr Fiala pogratuloval Zemanovi. Přeje si, aby pomáhal zájmům země doma i v zahraničí. Drahošovi poděkoval „za korektní kampaň a snahu přinést do předvolební diskuse slušnost”.

„Vedl vyrovnaný souboj, na změnu to však nestačilo,” dodal.

16:05 - Volební klání označil Drahoš za obrovskou zkušenost a nedovede si prý představit, že by ji ještě nevyužil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš s manželkou.

16:02 - „Zdravím i do rodného Jablunkova, tentokrát to nevyšlo, ale co není, bude,” dodal Drahoš, který následně začal zpívat státní hymnu.

„Moc děkuju,” uzavřel.

15:59 -  Drahoš poděkoval svému týmu i protikandidátům z prvního kola, kteří jej podpořili. „Děkuji ze všech nejvíc své ženě Evě,” svěřil se Drahoš.

15:54 - Jiří Drahoš předstoupil před své příznivce. Poděkoval občanům, kteří přišli volit i Miloši Zemanovi k vítězství. „Přeji mu hodně sil a zdraví,” uvedl.

„Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,” uvedl a dodal, že je rád za energii, která se v souvislosti s volbami objevila. „Jsem přesvědčen, že nezmizí a že tady zůstane,” dodal.

Volební štáb Jiřího Drahoše - proslov na podiuVideo: Novinky

„Neodcházím z veřejného života,” zdůraznil. „Rozhodně nekončíme, pokračujeme,” pokračoval.

15:48 - Zeman přišel mezi své příznivce, ti ho přivítali písní Ach synku synku.

Bouřlivé oslavy v Zemanově štábuVideo: Novinky

15:46 - Volební účast je rekordní. K urnám dorazilo přes 66 procent voličů.

15:45 - Kandidát na hlavu státu z prvního kola Marek Hilšer podporoval v druhém kole Jiřího Drahoše. Vítězství Miloše Zemana jej prý motivuje zůstat v politice, řekl Právu.

„Pokud zvítězí Miloš Zeman, tak asi budu muset do politiky jít,” uvedl Hilšer

15:43 - V Evropě jsou pouze tři prezidenti starší než znovuzvolený Miloš Zeman (73). Prezidentům Irska a Itálie je 76 let, hlavě sousedního Rakouska 74.

15:40 - Zeman má po sečtení 93 procent okrsků  52,3 procenta hlasů.

15:38 - Zeman podle propočtů ČTK z průběžných volebních výsledků porazil Drahoše.

15:35 -  Ve štábu Miloše Zemana se začalo slavit.

15:33 - Do Zemanova volebního štábu dorazil Tomio Okamura.

15:32 - Po sečtení 91 procent okrsků vede Zeman s 52,6 procent hlasů.

15:30 -  Vítězem 2.kola prezidentských voleb je ve Zlínském i Olomouckém kraji je Zeman.

15:25 - Volební účast přesáhla 66 procent. Sečteno je přes 86 procent okrsků. Zeman vede se ziskem 53 procent hlasů.

Volební Štáb Jiřího Drahoše - Bolek Polívka a Dana MorávkováVideo: Novinky

15:22 - Vítězem 2. kola prezidentských voleb v Kraji Vysočina je Zeman. Vyhrál i v Plzeňském kraji, kde po sečtení více než 90 procent okrsků má 56 procent, Drahoš 44 procent.

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Marek Hilšer s chotí ve volebním štábu Jiřího Drahoše

15:21 -  Michal Horáček mezi novináři, když bylo sečteno necelá polovina hlasů připustil, že by mohl Zeman vyhrát. „Bude to těsné, teď se jeví, že by pan prezident mohl obhájit, ale jasné to ještě není. A proto doufejme, že to ještě změní velká města - Liberec, Brno, Praha,“ uvedl Horáček. Podle něj by byl Drahoš lepší prezident, protože nabízí naději, že skončí „s rozervaností země“.

15:19 - V Ústeckém kraji vyhrál v 2. kole voleb Zeman s cca 62 pct. Po sečtení skoro 90 procent už ho tam Drahoš nemůže předstihnout. Volit v kraji přišlo 57 procent.

15:15 - Po sečtení tří čtvrtin okrsků vede Zeman s 53,7 procenta. Získal již přes dva milióny hlasů, což je více než v prvním kole.

15:06 - Po sečtení dvou třetin okrsků vede Zeman s 54,3 procenta. Volební účast přesahuje 65 procent oprávněných voličů.

15:01 -„Jsem moc rád, že stojí po mém boku tak, jako po celou dobu mé kampaně. Dovolte mi také, abych poděkoval všem voličům, všem těm, kteří šli k volbám. Vyzýval jsem k tomu a považuji to za důležité,“ řekl Jiří Drahoš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš s manželkou

„Zdravím také všechny své příznivce, členy týmu a spřátelené duše a rád bych také pozdravil rodáky do Jablůnkova. Já doufám, že se v tuto chvíli dívají, že se vidíme, měli by tam mít velkou obrazovku v parku za radnicí. Pokud mě vidí, tak oba zdravíme do Jablůnkova. Ať žije Jablůnkov, držme si palce,“ zvolal Drahoš a sklidil potlesk.

Dodal, že na výsledky teprve počká, prozatímní čísla odmítl komentovat.

14:59 - Po sečtení poloviny okrsků má Zeman necelých 55 procent hlasů. Počet jeho voličů již překročil milión.

14:53 - Volební účast se po sečtení 42 procent okrsků přehoupla přes 65 procent.  Zeman vede s 55 procenty hlasů. [celá zpráva]

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Michal Horáček ve volebním štábu Jiřího Drahoše

14:52 - Do volebního štábu Jiřího Drahoše dorazil Michal Horáček.

14:46 - Po sečtení 30 procent volebních okrsků dostal Zeman necelých 56 procent hlasů.

14:39 - Po sečtení pětiny okrsků vede Zeman. Získal získal 57 procent hlasů. Volební účast přesahuje 64 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžná volební účast v 2. kole volby prezidenta

14:33 - Po sečtení desetiny okrsků vede Zeman se ziskem 57,1 procenta. Volební účast je 64 procent.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hudební skladatel Jaroslav Uhlíř ve volebním štábu kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše

14:29 - Volební účast se po sečtení pěti procent okrsků pohybuje na 63 procenty. Vítězí zatím Zeman, který má přes 57 procent hlasů.

14:25 - Dobře naladěný Zeman pozdravil novináře, ale na jejich dotazy neodpovídal.

14:24 - Na výsledky ve štábu Jiřího Drahoše čeká i herec Bolek Polívka. „Podporuji jeho vzdělání, jeho úsměv a jeho cestu, nelíbí se mi, když se hádám se sousedem jenom proto, že někdo překrucuje to, co by všem mělo být jasné,” řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podporovatel Jiřího Drahoše Bolek Polívka

Na Zemanovi mu naopak nejvíc vadí: „Asi bych řekl škleb místo úsměvu. Vadí mi, když někde vědomě překrucuje a lže. To mi vadí.”

14:23 - Volební průzkum uskutečněný v tomto týdnu mezi pondělím a čtvrtkem ukázal vyrovnané šance prezidenta Miloše Zemana a bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše na funkci prezidenta. Drahoše chtělo volit 46 procent lidí, Zemana 45,5 procenta. Zbylých 8,5 procenta bylo nerozhodnutých. Vyplývá to z výsledku průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi.

Zemana chtělo určitě volit 38 procent lidí, spíše si ho plánovalo vybrat 7,5 procenta. U Drahoše bylo rozhodnutých 41 procent a spíše si ho jako prezidenta přálo pět procent. Průzkumu se zúčastnilo 1156 lidí.

14:20 -  Účast se zatím blíží 60 procentům.

14:16 - V prvním sečtením okrsku zvítězil Zeman, který získal 70 procent hlasů.

14:14 - Do štábu Miloše Zemana v TOP Hotelu dorazil zpěvák Daniel Hůlka. Podle nepotvrzených informací tam míří z letiště i Zemanova dcera Kateřina.

14:10 - Do Kongresového centra přišla Jiřího Drahoše podpořit i bývalá ministryně školství za ČSSD Petra Buzková. „Je to vzdělaný, korektní a slušný člověk, který má všechny předpoklady stát v čele státu. A také jsem přesvědčena, že poté co Miloš Zeman společnost rozdělil, by bylo fajn, kdyby se prezidentem stal člověk, který ji má šanci sjednotit a to pan Drahoš podle mého má,“ řekla Právu Buzková.

Astrofyzik Jiří Grygar byl po příchodu do Kongresového centra zachmuřený. „V situaci, kdy v některých volebních místnostech voliči dostávají lístky pouze s jménem Miloše Zemana, tak začínám být skeptický, jak to dopadne,“ řekl Právu Grygar.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Členové volební komise ve zlínské hale stolního tenisu vysypávají urnu s hlasy, které voliči odevzdali v druhém kole prezidentských voleb.

14:02 - Jiřího Drahoše přijel do Kongresového centra v Praze podpořit např. i herec a skladatel Jaroslav Uhlíř, herečka Eva Holubová nebo Anna Geislerová.

14:01 - Už hodinu před koncem voleb mělo v Lubném na Brněnsku, na pomezí Tišnovska a kraje Vysočina, odvoleno sto procent oprávněných voličů. Posledních šedesát minut tak volební komise mohla čekat už nanejvýš voliče s voličským průkazem. Podle mluvčí Jihomoravského kraje Moniky Brindzákové na opačném konci tabulky s volební účastí pak byl okrsek Vrbovec-Hnízdo. Tam v závěru doby otevření volebních místností mělo odvoleno 45,7 procent voličů.

14:00 - Volby skončily, začíná sčítání hlasů.

13:55 - Pro hosty Jiřího Drahoše v Kongresovém centru v Praze je připraveno bohaté občerstvení. Nabídnout si mohou pivo, víno, teplé i studené nealkoholické nápoje, různé druhy zákusků, řízečků, sýrů i salátů. Atmosféra na volebním štábu je optimistická. Sál zdobí fotky Jiřího Drahoše pořízené z cest do krajů i setkání s významnými osobnostmi.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vstup do štábu prezidenta Miloše Zemana v TOP Hotelu je kontrolován pomocí bezpečnostních rámů.

13:44 - Účast ve finále prezidentských voleb by mohla být rekordní. Hlasovat přišlo podle informací ČTK od volebních komisařů v průměru 60 až 70 procent lidí.

13:43 - Ve svém volebním štábu je již i prezident Miloš Zeman.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana přicházejí do TOP Hotelu Praha

13:33 - Ve volebním štábu Jiřího Drahoše se postupně schází novináři i jeho podporovatelé. Novinářů by zde podle tiskové mluvčí Kateřiny Procházkové mělo být až 250, z toho 40 zahraničních například ze Slovenska, Polska, Německa, Spojených států amerických i Japonska.

Kolem 14. hodiny se očekává příjezd Drahošových podporovatelů a neúspěšných kandidátů z prvního kola Marka Hilšera, Michala Horáčka i Pavla Fischera.

Drahoš by měl do Kongresového centra i s manželkou dorazit krátce po 15. hodině a následovat by měla tisková konference.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vlevo je prezidentův kancléř Vratislav Mynář, vpravo místopředseda Strany Práv Občanů (SPO) Martin Nejedlý

13:31 - Do Zemanova štábu již dorazil jeho poradce Martin Nejedlý i kancléř Vratislav Mynář.

13:19 - Necelou hodinu před uzavřením volebních místností se zdá, že volební účast v Jihočeském kraji bude vysoká. Například v českobudějovické části Suché Vrbné byla ke třinácté hodině sedmdesát procent. A to je více než v prvním kole. Policie zatím neřešila žádný incident.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Volební místnost v českobudějovické části Suché Vrbné

13:13 - Do Zemanova štábu je podle informací Novinek akreditovaných 196 novinářů.

Prezident Miloš Zeman by měl do TOP Hotelu dorazit ve 13:30, výsledky bude sledovat v prezidentském apartmá. Tisková konference by podle předběžných informací mohla být v 15:30.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místnost vyhrazená pro novináře v TOP Hotelu Praha, kde se scházeli příznivci prezidenta Miloše Zemana

13:08 - Do štábu prezidenta Miloše Zemana na pražském Chodově dorazil už například předseda SPO Jan Veleba, u stolu sedí společně se zpěvákem a výtvarníkem Františkem Ringo Čechem, který za SPO v loňských volbách kandidoval do Sněmovny. Oba se odmítli s novináři bavit.

12:54 - Ve věznicích v Liberci, Jablonci nad Nisou-Rýnovicích a Stráži pod Ralskem svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb vhodilo 939 odsouzených. Průměrná účast ve věznicích v Libereckém kraji tak byla 57,78 procenta. Účast ve věznicích byla obdobná jako v prvním kole.

Zatímco v Liberci a Jablonci mohli vězni volit jen v pátek, ve Stráži pod Ralskem to bylo možné i v sobotu.

12:15 -Volební účast v horských nebo lázeňských oblastech zvedají turisté a návštěvníci s voličskými průkazy.

Praha měla více než padesátiprocentní účast v sobotu kolem 11:00, přičemž nejvyšší, 64procentní, byla v Praze 6. K 60 procentům se přiblížila v Praze 1, 9 a na Jižním Městě. Nižší účast je v Praze 3, kde odvolilo 54 procent obyvatel, a v Praze 5, kde zatím svůj hlas odevzdalo 52,6 procenta voličů.

Ve středních Čechách je účast mezi 50 a 60 procenty. Například v Kolíně do 11:00 odvolilo 61 procent lidí, v Benešově 59 a v Berouně 58 procent. Mělník hlásí 55 procent, Nymburk 53 a Příbram 51 procent.

12:06 - Zájem o druhé kolo volby prezidenta je v Královéhradeckém kraji do sobotního dopoledne zatím vyšší než v kole prvním. V některých malých obcích je již nyní volební účast nadprůměrná a pohybuje se až kolem 70 procent. V prvním kole volební účast v kraji činila 64,2 procenta.

12:04 - Ve 2. kole prezidentské volby do sobotního poledne odvolilo přes 50 procent lidí, podle řady volebních komisařů je zájem o volby vyšší než v 1. kole.

12:01 - Stav volební účasti na jižní Moravě: Největší: Lubné (Tišnovsko) 95,7 %, Nejmenší: Vrbovec-Hnízdo (Znojemsko) 28,6 %.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Volební místnost na zámku Hrubšice na Brněnsku

11:20 - Zaměstnanec Prahy 2 Novinkám potvrdil, že v jednom případě volební komise předala voliči dva slepené lístky se jménem Miloše Zemana a jeden se jménem Jiřího Drahoše, tedy celkem tři. Komise se voliči omluvila.

11:05 - Podle některých příspěvků na sociálních sítích dochází ve volebních místnostech k omylům, kdy voliči dostávají dva lístky se jménem jediného kandidáta, a to někdy s jménem Miloše Zemana a jindy Jiřího Drahoše. Podle novinářky Elišky Hradilkové se to stalo na Praze 2.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Lidé volili ve druhém kole prezidentských voleb ve zlínské hale stolního tenisu.

11:00 - Herečka Barbora Poláková na svém facebookovém profilu uvedla, že ve volební místnosti obdržela dva lístky, ovšem oba se jménem současného prezidenta Miloše Zemana.

Michael Jermář - volení ve Varšavě

10:08 - Druhého kola českých prezidentských voleb si poměrně obsáhle všímají zahraniční média a tiskové agentury. Souboj současné hlavy státu Miloše Zemana s vědcem Jiřím Drahošem popisují vesměs jako duel mezi proruským a protiimigračním politickým veteránem a proevropským akademikem a politickým nováčkem. [celá zpráva]

8:55 - Volby zatím probíhají bez incidentů.

8:00 - Volební místnosti se otevřely. Druhý den druhého kola prezidentských voleb v Česku začal.

V pátek byl zájem o volby větší než během prvního kola před dvěma týdny. K urnám přišla zhruba polovina voličů, před 14 dny byla účast čtyřicetiprocentní.

Voliči nedostali lístky pro druhé kolo do schránek tak jako před prvním kolem. Žluté lístky obdrží až od komise ve volební místnosti spolu s šedou obálkou s otiskem úředního razítka.

Miloš Zeman - volební místnost Praha 13Video: Novinky

Pro druhé kolo musely být vytištěny lístky všech kandidátů z prvního kola pro případ, že by se některý z finalistů nominace vzdal. To se ale do čtvrteční 14. hodiny nestalo. Hlasovací lístky sedmi nepostupujících kandidátů by podle doporučení vnitra měly být zřetelně odděleny.

Jiří Drahoš - volební místnost Praha 6Video: Novinky

Páteční hlasování proběhlo bez vážnějších incidentů, pouze v jednom českobudějovickém okrsku mohli voliči kromě kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše volit i Pavla Fischera. Ten v prvním kole skončil na třetím místě.

Jednání komise, která měla v místnosti navíc hlasovací lístky pro Fischera, podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny neohrozilo průběh voleb. Šlo o tři hlasovací lístky, které zůstaly na stole omylem, řekl Mlsna. Situace podle něho trvala zhruba 17 minut, pak na ni upozornila jedna z voliček a lístky byly odstraněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám