Hlavní obsah

Voliči v Českých Budějovicích dostali i lístek s Fischerovým jménem

České Budějovice
Aktualizováno

Minimálně v jednom českobudějovickém okrsku mohli v pátek voliči kromě kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše volit i Pavla Fischera. Ten v prvním kole skončil na třetím místě.

Foto: Novinky

Pavel Fischer

Článek

Volící lístky se třemi kandidáty byly vydávány asi 15 minut.  Novinářům to potvrdila předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. Podle ní komise dostaly k dispozici lístky se jmény tří kandidátů, a proto nabízely všechny.

Jednání komise, která měla v místnosti navíc hlasovací lístky pro Fischera, podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny neohrozilo průběh voleb. Šlo o tři hlasovací lístky, které zůstaly na stole omylem, řekl Mlsna. Situace podle něho trvala zhruba 17 minut, pak na ni upozornila jedna z voliček a lístky byly odstraněny.

Podle ministerstva vnitra byla po zjištění problému do volební místnosti obratem vyslána kontrola z magistrátu, která věc krátce po zahájení voleb vyřešila a lístky byly odstraněny. „Považuji to za nafouklou bublinu,” řekl Mlsna. Zdůraznil, že volby jsou podle něj zatím bez problémů.

Fischer skončil v prvním kole prezidentských voleb na třetím místě a figuroval na pozici náhradníka za postupujícím Zemanem a Drahošem. Náhradníkem by přestal být ve chvíli, kdyby první nebo druhý kandidát odstoupil.

Pro druhé kolo prezidentských voleb musely být vytištěny hlasovací lístky všech kandidátů z prvního kola právě pro případ, že by se některý z finalistů nominace vzdal. Pak by do finále postoupil další v pořadí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám