Hlavní obsah

Polsko je hlavním obráncem evropských hodnot, uvedl Zeman. S Dudou si oba rýpli do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko se podle českého prezidenta Miloše Zemana stalo od vypuknutí války na Ukrajině hlavním obráncem evropských hodnot. Po jednání s polskou hlavou státu Andrzejem Dudou řekl, že doufá, že společným úsilím země přispějí k tomu, aby ruská agrese nebyla úspěšná. Oba státníci mimo jiné zkritizovali EU za nedostatečnou pomoc.

TK po schůzce prezidenta Miloše Zemana s polským prezidentem Andrzejem DudouVideo: ČTK

 
Článek

Duda navštívil Českou republiku na základě Zemanova pozvání. Setkali se v 11 hodin na Pražském hradě, kde spolu přibližně hodinu a půl jednali.

„Chtěl bych vyjádřit naprosto jednoznačnou podporu postojům Polska v ukrajinské krizi. V době, kdy Brusel kritizoval Polsko, jsem tuto kritiku označil jako vměšování se do vnitřních polských záležitostí,” řekl po jednání Zeman.

„Nyní vidíme, že právě Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině,” dodal Zeman.

Zeman požádal Fialu, aby pohnul s kanceláří pro běloruskou opozici

Domácí

Český prezident také odsoudil krok ruského Gazpromu, který v úterý zastavil dodávky plynu do Polska.

„Rusové zastavením těchto dodávek porušili existující smlouvy, jak z hlediska termínu, tak z hlediska formy placení,” uvedl.

„Naše bilaterální vztahy jsou skvělé, a myslím, že až překonáme společným úsilím tuto krizi, která zahrnuje i společnou pomoc ukrajinským uprchlíkům, tak si oddechneme a budeme říkat, že svět je jiný, než byl před touto válkou, ale chci věřit, že bude lepší, protože dokážeme společným úsilím, aby agrese nebyla úspěšná,” dodal Zeman.

Duda: EU by nám měla pomoci

Duda ve svém projevu po jednání poděkoval Zemanovi za podporu a jednoznačné odsouzení agrese Ruska, které před dvěma měsíci zaútočilo „bezdůvodně na svobodnou a suverénní” Ukrajinu.

Následně polský prezident zkritizoval Evropskou unii za nedostatečnou finanční pomoc na zvládání přílivu ukrajinských uprchlíků.

„Naše hranice překročily cca tři miliony lidí, dva miliony z nich zůstaly v Polsku. Chceme jim poskytnout veškerou možnou pomoc,” uvedl Duda.

Duda svérázně reagoval na výhrůžky Moskvy: V Polsku máme takové rčení...

Válka na Ukrajině

„Myslím si, že by Polsko i Česká republika, která také přijala uprchlíky, měly dostat pomoc z EU, peníze, abychom mohli profinancovat všechny potřeby uprchlíků z Ukrajiny a aby naše země také mohly normálně fungovat,” připojil se ke kritice polský prezident.

Doufá v reflexi evropských politiků a institucí.

„Je pro mě nepochopitelné, že ta pomoc není poskytována evropskými institucemi našim zemím. Je to pomoc, kterou bychom měli mít hned,” dodal.

Shoda na posílení pozic východního křídla NATO

V Česku pobývá téměř 300 tisíc ukrajinských uprchlíků, povětšinou žen a dětí.

Kromě ukrajinské války spolu státníci diskutovali také o úloze NATO. Podle Dudy se ukázalo, že Rusko je pro Evropu vojensky hrozbou a aliance by měla ještě více posílit východní křídlo.

Jedním z témat byl také Zemanem prosazovaný projekt v rámci iniciativy Trojmoří, kanál Dunaj-Odra-Labe.

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Válka na Ukrajině

Přípravu projektu v nedávné době zastavilo české ministerstvo dopravy, počítá však se splavněním Odry v blízkosti polských hranic. Duda věří, že k tomu brzy dojde a vytvoří se významná obchodní cesta.

S Dudou se před středečním jednáním vlády setkal v Kramářově vile také premiér Petr Fiala (ODS).

Hovořili o válce na Ukrajině a jejích dopadech na Evropskou unii. Dalším tématem schůzky byly také česko-polské vztahy a jejich další rozvoj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman přivítal polského prezidenta Andrzeje Dudu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám