Hlavní obsah

Zeman mě velice poctil, poznamenal probuzený Schwarzenberg

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg bere slovní šťouchnutí prezidenta Miloše Zemana, který se na něj v úterý při své návštěvě Sněmovny otočil právě ve chvíli, kdy v lavici dřímal, jako poctu. Schwarzenberg to řekl Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně, při kterém Karel Schwarzenberg podřimuje.

Článek

„Já jsem byl velice poctěn, že mi pan prezident věnoval podstatnou část svého projevu ve Sněmovně. To se nikomu tak lehce nestane, že se mu hlava státu tak věnuje,“ komentoval vystoupení Schwarzenberg Právu.

Zeman během projevu ve Sněmovně vysvětlil, že dříve, než zveřejnil své priority v zahraniční politice, považoval za důležité se nejdříve sejít nad touto problematikou s vládou. [celá zpráva]

„Je nesmysl, abychom tu měli dvě nebo tři zahraniční politiky…“ V té chvíli se významně otočil na ministra. Ten ale jeho pohled nepostřehl, neboť klimbal hluboce předkloněný nad stůl. To rozesmálo nejen prezidenta, ale i sál, který scéně zatleskal.

Miloš Zeman se navážel do Karla Schwarzenberga Video: Novinky

Schwarzenbergovu indispozici Zeman poté využil ještě jednou, když prohlásil, že nechce být strojem na podpisy. „Pokud jste chtěli úředníka, který si navleče klotové rukávy, podepíše listiny, aniž by je četl, dobře se naobědvá a potom usne, měli jste si zvolit jiného prezidenta,“ prohlásil Zeman a opět se významně podíval za sebe na Schwarzenberga. Ten však v té chvíli pozorně jeho slova sledoval.

Prezidentovy výtky poté Schwarzenberg odmítl s tím, že jsou to „pomluvy nebo blbosti“. Ministrovu bohorovnost, s jakou odpálil všechny Zemanovy posměšky a připomínky, ale nesdíleli jeho straničtí kolegové z TOP 09, kteří během projevu opustili na protest sál.

Schwarzenberg se Zemanem se několik týdnů přetahují o jmenování některých velvyslanců. Schwarzenberg nesouhlasí s jeho návrhem jmenovat velvyslankyní na Slovensku bývalou první dámu Livii Klausovou, Zeman zase blokuje Schwarzenbergovy adepty na velvyslance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám