Hlavní obsah

Zeman si před poslanci dobíral podřimujícího Schwarzenberga

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, nig

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně hovořil na téma zahraniční politiky, přičemž si dobíral svého rivala z prezidentské volby Karla Schwarzenberga, známého tím, že nejednou před televizními kamerami „zadřímal“. Zeman rozebíral jejich vzájemný vlekoucí se spor o jmenování velvyslanců, přičemž nachytal ministra zahraničí s hlavou položenou na vládní lavici.

Miloš Zeman se naváží do Karla SchwarzenbergaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Schwarzenberg se Zemanem se několik týdnů přetahují o jmenování některých velvyslanců. Schwarzenberg nesouhlasí s jeho návrhem jmenovat velvyslankyní na Slovensku bývalou první dámu Livii Klausovou, Zeman zase blokuje Schwarzenbergovy adepty na velvyslance.

Miloš Zeman se navážel do Karla Schwarzenberga Video: Novinky

Zeman v Poslanecké sněmovně vysvětloval rozdíl mezi ekonomickou diplomacií a tzv. kariérními diplomaty. V jednu chvíli se při projevu ohlédl na ministra zahraničí Schwarzenberga, který právě za jeho zády klimbal, a na chvíli zmlkl. V sále to vyvolalo smích a potlesk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg podřimuje během projevu Miloše Zemana.

V závěru svého proslovu Zeman zdůraznil, že odmítá být „strojem na podpisy“. Poslancům řekl, že pokud chtěli úředníka, který se „dobře naobědvá a potom usne", měli si zvolit jiného prezidenta. V tom se znovu ohlédl na ministra zahraničí, ten byl ale tentokrát ve střehu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalí soupeři z prezidentské volby Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg ve Sněmovně.

Zemanovy posměšky vůči Schwarzenbergovi vyvolaly nevoli u členů TOP 09, jíž ministr zahraničí předsedá. Na protest opustili během jeho projevu jednací sál Sněmovny.

Foto: Česká televize ČT24

Miloš Zeman se dobírá Karla Schwarzenberga

Na otázku, co poslance TOP 09 rozčílilo tak, že opustili při prezidentově projevu sál, první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil: „V určité fázi to bylo tak omílané téma, že někteří z nás už neměli důvod to poslouchat. Některé invektivy k ministerstvu zahraničí už nás nebaví, tak jsme šli dělat něco užitečnějšího.“

Nečas se nechtěl příliš vyjadřovat

Premiér Petr Nečas nechtěl projev prezidenta příliš hodnotit. Zeman však byl podle něj v některých chvílích příliš osobní.

"Mohu pouze konstatovat, že kromě sebe samého nenechal na nikom jiném nit suchou," řekl Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám