Hlavní obsah

Zeman má přijít o své pravomoci, shodla se senátní komise

Praha
Aktualizováno

Senátní komise pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury se v úterý shodla, že má být prezident Miloš Zeman zbaven ze zdravotních důvodů svých pravomocí. Horní komora by o tom mohla jednat ještě před prvním zasedáním nově zvolené Sněmovny.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci k dopisu Ústřední vojenské nemocnice ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana.

Článek

„Na základě informací poskytnutých Ústřední vojenskou nemocnicí komise konstatuje, že podmínky stanovené pro aktivaci článku 66 jsou dány,” stojí v jednomyslně přijatém usnesení.

„Zdravotní stav prezidenta republiky mu nedovoluje kontrolovat úřad, prognóza je taková, že se ani v řádu několika týdnů nebude moci do funkce vrátit,” zdůvodnil senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Zločin proti republice? Policie zahájila vyšetřování Zemanova okolí

Domácí

O zbavení pravomocí prezidenta republiky musí rozhodnout obě komory parlamentu, aktivovat musí společně právě článek 66 ústavy.

Senát se sejde 5. listopadu 

Horní komora by o aktivaci měla hlasovat ještě před zasedáním první schůze nově zvolené Sněmovny. „Pravděpodobně o tom bude jednat 5. listopadu,” řekl Hraba.

Podle senátora Michaela Canova (SLK) by mělo usnesení v Senátu projít hladce. „Ta zpráva z nemocnice je tak jasná, že není otázka, zda Senát schválí aktivaci článku, ale zda ji schválí jednomyslně,“ prohlásil.

K tomu, aby pravomoci Zeman opět získal, stačí už jen rozhodnutí jedné z komory, upozornil ústavní právník Jan Kysela.

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

Domácí

Komise usnesením reagovala na informace o zdravotním stavu prezidenta Zemana. V pondělí oznámil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), že prezident Miloš Zeman není podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) schopen vykonávat funkci.

Zemanova dlouhodobá prognóza je navíc podle zprávy hodnocena jako krajně nejistá a jeho návrat do funkce málo pravděpodobný.

Prezident má přitom po volbách klíčovou roli. Za úkol má podle ústavy mimo jiné přijmout demisi dosavadní vlády a následně jmenovat nového premiéra a kabinet. Na podpis hlavy státu budou čekat i zákony, které by po předchozím souhlasu nynější Sněmovny schválil příští týden i Senát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám