Hlavní obsah

Zeman leží na ARO, Ovčáček sdílí výzvy k modlitbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman, který je od neděle v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny. Pracoviště určené pro pacienty vyžadující neodkladnou péči. Hrad jeho zdravotní stav nekomentuje. Oficiální stránky mluvčího se věnují spíše náboženským záležitostem.

Foto: Aktu.cz

Příjezd sanitky s prezidentem do nemocnice

Článek

Podle informací serveru iDnes je prezident umístěn na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), na němž jsou pacienti vyžadující podporu selhávajících životních funkcí, případně ti, u nichž takovéto selhání akutně hrozí.

Z prohlášení nemocnice se veřejnost v pondělí dále dozvěděla, že je ve stabilizovaném stavu. Hrad trvá na tom, že prezident je schopen výkonu funkce, což dokládá mimo jiné tím, že si vyžádal monitoring médií.

Zeman je ve stabilizovaném stavu, léčbu stanovuje konzilium

Domácí

Na středu plánované setkání věnované povolební situaci, o němž o víkendu hovořil premiér Andrej Babiš (ANO), se vzhledem ke stavu prezidenta neuskuteční. Pokus o schůzku odložil na dobu po Zemanově zotavení i předseda ODS a lídr vítězné koalice SPOLU Petr Fiala.

Hrad stav prezidenta nekomentuje. Mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí na Twitteru sdílel vyjádření předsedy České biskupské konference Jana Graubnera k volbám. Mluvčí výslovně zmínil výzvu k modlitbě za vyprošení uzdravení prezidenta a „sílu plnit pro dobro celé společnosti zásadní úkoly hlavy státu v této důležité době”.

Pro úplnost lze připomenout, že v době Zemanovy zářijové hospitalizace namísto informování o stavu prezidenta mluvčí Hradu citoval žalmy. Až následně se veřejnost dozvěděla, že prezident byl unavený a trpěl dehydratací. Vyšetření nicméně tehdy podle Hradu neukázala „žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě”. V pátek nicméně mluvčí připustil, že Zeman je nemocný.

Co je s prezidentem republiky Milošem Zemanem?

Domácí

Veřejnost měla možnost vidět stav prezidenta po nedělním převozu z Lán do ÚVN.

Z obav, aby nedošlo k paralyzování chodu ústavních institucí, svolal předseda senátní komise pro Ústavu ČR Zdeněk Hraba (STAN) její zasedání.

„Svolal jsem ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří mimo jiné i článek 66 Ústavy – prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu,” oznámil Hraba na Twitteru.

Senát bude řešit Zemanovu schopnost zastávat úřad prezidenta

Parlamentní volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám