Hlavní obsah

Je Zeman schopen vykonávat funkci prezidenta? Informaci nedá Hrad ani lékař

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

O zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, který byl v neděli hospitalizován na JIP v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích, dosud není nic konkrétního známo. Ošetřující lékař prezidenta a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral odmítl komentář s tím, že od Zemana nedostal svolení. A Hrad dál mlčí.

Prezidenta Zemana převezli do nemocniceVideo: Novinky.cz / aktu.cz

 
Článek

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček až v pátek přiznal, že prezident je již 14 dní nemocný. Poslední dny už mluvčí dává informace, aniž by téma bagatelizoval či se navážel do tazatelů.

Jak Hrad informoval o zdravotním stavu nejvyššího ústavního činitele do té doby?

„Vyčerpaný a dehydratovaný”

V předchozích týdnech, kdy byl Zeman hospitalizován a poté jej opakovaně na zámku v Lánech navštívil Zavoral, mluvilo jeho okolí o tom, že prezident je pouze vyčerpaný a dehydratovaný a nemá žádné akutní zdravotní komplikace.

Média ovšem přinesla informaci, že důvodem hospitalizace prezidenta měla být voda v břiše, která souvisí s onemocněním jater. Zeman byl z nemocnice propuštěn po osmi dnech 22. září.

V pondělí 4. října pak prezidenta na zámku Lánech, kde Zeman dlouhodobě pobývá, navštívil Zavoral. Doporučil mu údajně návrat do nemocnice, který prezident odmítl.

„Můžete být v klidu, drazí”

V úterý 5. října mluvčí Ovčáček na svém twitterovém účtu v návaznosti na četné dotazy novinářů i politiků napsal: „Pan prezident, který v těchto dnech velmi pečlivě připravuje strategií v Lánech, se již teď nesmírně těší na povolební vyjednávání!... Můžete být v klidu, drazí.”

Zveřejnil také fotografii prezidenta, ovšem z doby jeho odjezdu z nemocnice.

Následně týž den napsal: „Šířit pomluvy o bližních, například o jejich zdraví, je velmi nebezpečné. Nikoliv pro pomlouvaného, ale pro pomlouvače”. Odkazoval při tom na starozákonní příběh o Miriam, která pomlouvala Mojžíše a Bůh ji potrestal malomocenstvím.

„Těší se na vyjednávání”

V úterý 5. října Ovčáčka znovu oslovila redakce Novinek. „Nemusíte mít starost. Pan prezident se velmi těší na povolební vyjednávání,” reagoval na dotaz, v jakém aktuálně zdravotním stavu se prezident nachází.

Ve středu 6. října Ovčáček zveřejnil prohlášení Kanceláře prezidenta republiky. „Autoři a šiřitelé spekulací a dezinformací jsou vedeni politickým aktivismem, snahou o vlastní zviditelnění a často také nenávisti k prezidentu republiky.”

„Žádná senzace. Buďte v klidu”

O den později opět prezidenta na zámku v Lánech navštívil jeho lékař a šéf ÚVN Zavoral. Podle Ovčáčka šlo o plánovanou návštěvu. „Tedy žádná senzace se nekoná, milí novináři. Buďte v klidu.”

Zavoral však poté ze zdravotních důvodů doporučil prezidentovi změnit plánovaný program a nedoporučil mu volit osobně ve volební místnosti, jak měl ještě den před tím podle vyjádření hradního kancléře Vratislava Mynáře v plánu.

Tweety Ovčáček průběžně prokládal informace o tom, že prezident pracuje.

Ve stejný den, ve středu 6. října Ovčáček na dotaz Novinek opět odmítl jakékoliv zhoršení zdravotního stavu prezidenta republiky. „Zdravotní stav pana prezidenta je mnohonásobně lepší, než jaký je morální stav českých novinářů,” zněla odpověď mluvčího.

V pátek 8. října, tedy v první volební den, prezidenta Miloše Zemana v Lánech navštívili členové volební komise s mobilní hlasovací urnou. Ovčáček na Twitteru zveřejnil několik fotek prezidenta.

„Musíme si uvědomit, že mu je 77 let”

Ještě před volbou, v pátek ráno, Ovčáček v rozhovoru pro Rádio Z poprvé připustil, že Miloš Zeman je nemocný již 14 dní. „Nemoc se může stát každému. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to se prostě mohou některé neduhy objevit,” řekl v rozhovoru.

Současně odmítl, že by pochybnosti o svém stavu prezident, který má být klíčovým aktérem povolebního vyjednávání, rozptýlil tím, že veřejně vystoupí: „Teď je důležité, aby pan prezident měl dostatek sil pro další práci. Není potřeba ho vystavovat.”

V neděli 10. října, tedy den po volbách, měl prezident vystoupit v diskusním pořadu na CNN Prima News, účast ale na doporučení lékaře v pátek zrušil. V programu ovšem zůstala naplánovaná schůzka s premiérem a lídrem hnutí ANO Andrejem Babiše.

Krátce před 11. hodinou Babiš dorazil za prezidentem do Lán, avšak po několika desítkách minut beze slova odjel zadním vchodem.

„Hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny”

Přibližně v poledne pak média přinesla zprávu, že sanitka s mobilní JIP v doprovodu ochranky veze prezidenta do ÚVN.

Ze záběrů je patrné, že prezident nebyl při příjezdu do nemocnice při vědomí, měl zavřené oči a hlavu mu při transportu museli přidržovat.

Ve 14 hodin vystoupil před novináře Zemanův ošetřující lékař Zavoral.

„Po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta. Důvodem jsou komplikace chronického onemocnění, kvůli kterému je u nás léčen. Je hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny,” oznámil Zavoral.

Brífink ředitele ÚVN k hospitalizaci prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky

Diagnózu nemohl podle svých slov veřejnosti sdělit, neboť nedostal od Zemana souhlas. Neřekl ani, v jakém je stavu či zda není v ohrožení života. Ujistil pouze, že se prezidentovi dostane potřebné péče.

„Citlivý přístup”

Mluvčí Ovčáček na dotaz redakce opět nereagoval. Na Twitteru pouze požádal politiky a novináře o citlivý přístup k prezidentově hospitalizaci.

Stejně tak premiér Babiš, který Zemana krátce před hospitalizací viděl.

Večer se mluvčí vyjádřil věcněji, bez invektiv směrem k novinářům. Uvedl, že prezident potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. „Je zároveň nutno zdůraznit, že současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,“ napsal Ovčáček ČTK. Redakce požádal o trpělivost, není nutné vyžadovat informace každou hodinu či den.

Anketa

Považujete informace o zdraví prezidenta, jež poskytují veřejnosti Hrad a lékař, za dostatečné?
Ano
11,4 %
Ne
88,6 %
Celkem hlasovalo 6635 čtenářů.
Jak Hrad informoval o zdravotním stavu někdejšího prezidenta Václava Havla
3. září 1998Prezident se cítí velmi dobře a důvod ke spokojenosti s jeho zdravotním stavem mají také lékaři, potvrdil včera Havlův osobní lékař Ilja Kotík a ošetřující sestra Dana Toscaniová. Prezident bude na zámku v Lánech až do 15. září, kdy má odcestovat do Spojených států. Během příštího týdne by měla být známa nová sestava lékařského konzilia pečujícího o prezidenta.
9. srpna 1998K přetrvávajícím teplotám prezidenta Ilja Kotík uvedl: „Teploty během dne kolísají. Pan prezident je většinou dopoledne bez teplot, ale samozřejmě během dne dosahují teploty hodnot kolem 37,5 stupně Celsia. Samozřejmě mohou souviset se zánětem, ale pravděpodobně také se zvýšenou námahou, kterou prezident absolvuje, protože už je toho schopen. Ty různé zánětlivé parametry, ať již laboratorní, poslechové a další, se průběžně vyhodnocují a v případě jakéhokoliv signálu bychom zareagovali,“ řekl prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík.
29. května 1999Zdravotní stav Václava Havla se zlepšil natolik, že byl včera odpoledne propuštěn z nemocnice do domácího léčení na zámku v Lánech. „V rámci rekonvalescence bude prezident do neděle užívat antibiotika, “ řekl včera Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Prezidenta bude pravidelně navštěvovat rehabilitační pracovník a zhruba obden přijede na vizitu osobní lékař Ilja Kotík.
21. prosince 1999Únava, kvůli níž prezident Václav Havel zkrátil víkendovou návštěvu Vatikánu, nebyla podle všeho prvním příznakem virového onemocnění, jak se jeho lékaři obávali. Prezident se včera už cítil lépe a jeho lékař Ilja Kotík mu pouze doporučil jeden až dva dny odpočinku. „Myslím, že by to mělo být všechno v pořádku, ale nechci to ještě zakřiknout,“ řekl Kotík. Lékaři zůstávají ve střehu, podávají prezidentovi vitaminy, má doporučeno užívat v případě potřeby paralen.
21. prosince 1999Prezident se včera už cítil lépe a jeho lékař Ilja Kotík mu pouze doporučil jeden až dva dny odpočinku. „Myslím, že by mělo být všechno v pořádku, ale nechci to ještě zakřiknout,“ řekl Kotík, který je spokojený i s tím, že se prezidentovi daří postupně shazovat přebytečné kilogramy. Snížení váhy o deset kilogramů a zlepšení tělesné kondice jsou podmínkou, aby Havlovi mohli lékaři vyoperovat břišní kýlu.
21. ledna 2000Lékaři z lázní Karlova Studánka a z prezidentského lékařského týmu se shodují, že ozdravný pobyt v Jeseníkách Václavu Havlovi prospěl. Prezidentův osobní lékař Ilja Kotík řekl, že Václav Havel načerpal v Karlově Studánce energii a vylepšil si svou fyzickou kondici před zvažovanou operací kýly, která je pozůstatkem operace tlustého střeva.„Zdravotní stav prezidenta se v některých parametrech dokonce zlepšil. O něco se vylepšily i jeho dechové funkce. Rehabilitační pobyt splnil svůj účel, navíc jsme se tak zatím vyhnuli chřipkové epidemii, což je u pana prezidenta důležité, “ řekl lékař Ilja Kotík. Havel podstoupil komplexní lázeňskou léčbu poprvé v životě a Kotík řekl, že díky rehabilitaci v klimatických lázních je prezident připraven lépe čelit infekcím dýchacích cest, které jej v minulosti často sužovaly.
25. září 2001Prezident Václav Havel byl včera kvůli problémům se srdcem převezen do nemocnice. „Krátce poté, co pan prezident nastoupil do letadla před odletem na státní návštěvu Itálie, se u něj objevila porucha srdeční činnosti, porucha srdečního rytmu, a proto ošetřující lékař, doktor Ilja Kotík, rozhodl, že prezident se musí podrobit vyšetření v nemocnici, “ řekl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček.
30. listopadu 2001Prezident Václav Havel byl včera krátce po poledni propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích do domácího ošetřování. Prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík řekl, že následující dny patrně až do konce příštího týdne stráví na zámku v Lánech na Rakovnicku.Prezident, který se léčil v nemocnici ze zánětu průdušek, bude ještě o víkendu dobírat antibiotika. „Uvidíme po (jejich) vysazení, jak to bude vypadat, “ uvedl k další léčbě Kotík. Prezidentův stav byl podle něj v posledních dnech příznivý, od středy byl bez teplot. Zdravotní problémy prezidenta trápí již řadu let, naposledy byl v nemocnici koncem září s poruchou srdečního rytmu. Kvůli zánětu průdušek byl hospitalizován i letos v únoru. Lékaři včera ještě prezidenta kompletně vyšetřili. Výsledky podle Kolika prokázaly dobrou vzdušnost prezidentova pravého plicního laloku i to, že infekce již ustoupila. Havlova rekonvalescence bude mít podle Kotíka obvyklou formu. V lánském zámku bude v prvních dnech přítomna zdravotní sestra. Pětašedesátiletý prezident svůj dnes skončený pobyt v nemocnici přerušil pouze v neděli 28. října, kdy byl přítomen udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám