Hlavní obsah

Zeman ladil s Dukou smlouvu o vydání majetku na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během tradičního tříkrálového setkání hlavy státu s pražským arcibiskupem ve středu prezident Miloš Zeman s arcibiskupem Dominikem Dukou mimo jiné dolaďovali dohodu o vydání několika budov v areálu Hradu církvi. Podepsat by ji údajně měli brzy.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou na archivním snímku

Článek

Na oběd do Arcibiskupského paláce v sousedství Pražského hradu byl prezident pozván na 13:00, setkání pak skončilo krátce po 16:00.

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt řekl, že se setkání neslo v přátelském duchu. Po obědě následovalo jednání představitelů státu a katolické církve v širším kruhu.

Původně bylo v plánu podle Zemana během setkání podepsat dohodu o vydání několika budov v areálu Pražského hradu. Předpokládá to memorandum uzavřené mezi oběma stranami loni v létě. Podle informací blízkých jednání by měla být dohoda podepsána "brzy", tedy zřejmě do konce ledna.

Proboštství i sv. Jiří

Metropolitní kapitule bude vydán soubor novogotických Mockerových domů, známých také jako Nové proboštství, a Náboženské matici klášter svatého Jiří, jedna z nejvýznamnějších románských památek v ČR. Svatojiřská bazilika ale zůstane v majetku státu.

Kapitula i matice se zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, ten žádnou takovou podmínku nestanovuje.

Některé Dukovy kroky související se Zemanem v nedávné době vyvolaly kontroverze. Patřila k nim třeba mše za představitele státu, kterou Duka sloužil v listopadu v Lánech. Několik desítek lidí poté v otevřeném dopise kritizovalo údajné symbolické spojování katolické církve s prezidentským úřadem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám