Hlavní obsah

Zeman: Kmotři jsou ve všech stranách, nemají si co vyčítat

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má za to, že kmotři jsou ve všech politických stranách. Prezident v rozhovoru pro ČTK zároveň kritizoval možné kontakty vysokých státních úředníků s lobbisty.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Tak za prvé, uvědomte si, že nejsou jenom centrální kmotři, že jsou regionální kmotři, okresní kmotři a místní kmotři. To znamená, že když berete všechna tahleta tři patra dohromady, tak si myslím, že ty strany si nemají co vyčítat," řekl prezident, který jako příklad zmínil souzeného exhejtmana za ČSSD Davida Ratha a lobbistu Ivo Rittiga, který čelí obvinění z praní špinavých peněz.

Zeman o kmotrech hovořil v souvislosti s výměnou názorů mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), kteří se přeli, ve které straně je takovýchto person více.

Hlava státu se podivila Sobotkovu výroku, podle něhož se hnutí ANO, které je koaličním partnerem sociálních demokratů, rozpadne.

"Ano, mě poněkud překvapilo, že pan premiér prohlásil, že jeho koaliční partner v historicky krátké době zmizí. Měl jsem přítele, který říkal ,V geologicky dohledné době k tomu dojde‘. Nevím tedy, co je to historicky krátká doba, ale předpokládám, že je o něco kratší než geologicky dohledná doba," uvedl Zeman na otázku, zda tak brzké spory v koalici neznačí další budoucí neshody ve vládě trojice stran.

Sobotka o rozpadu ANO hovořil v souvislosti se zvolením bývalé sociální demokratky Radmily Kleslové do čela pražské organizace ANO. "V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké," uvedl Sobotka. [celá zpráva]

Kontakty s lobbisty jsou špatně

Zeman má naopak pochopení pro "personální čistky" vlády. V personálních změnách přímo podpořil ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), která zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala.

"Pokud vám, jak mě paní ministryně informovala, váš podřízený odmítl vydat materiály nutné ke kontrole, tak se nechová jako podřízený. Takže já paní ministryni naprosto chápu," poznamenal. Dohnal už dříve odmítl zdůvodnění Válkové jako záminku a kvůli tvrzení, že bránil kontrole, chce podat trestní oznámení.

"To znamená, že jestliže někteří novináři odsuzovali takzvané personální čistky Rusnokovy vlády, tak já naopak vůbec neodsuzuji personální čistky Sobotkovy vlády, protože když přijdete do nějakého ministerského nebo jiného úřadu, tak se zcela logicky snažíte obklopit lidmi, kterým věříte," řekl.

Nepřímo se prezident zastal i ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který tento týden odvolal ředitele pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Jurečka to zdůvodnil tím, že vysocí státní úředníci by se neměli setkávat s takovými lidmi, jako je lobbista Ivo Rittig. Ten je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig po propuštění z vazby z policejní stanice v Kongresové ulici

"Domnívám se, že pokud pan Šťovíček byl obviněn - a já nevím, jestli je to pravda - ze styků s panem Rittigem, zatímco já jsem se s panem Rittigem v životě nesetkal, tak je otázka, jestli on sám tyto kontakty nevyhledával. Pokud ano, je to špatně," řekl Zeman.

Zeman tvrdí, že se za dobu svého působení v politice nesetkal s žádnými politickými podnikateli a nikdo jej neobvinil z korupce. "Když se tohleto může stát člověku, který se v politice pohybuje 20 let, tak je logický závěr, proč by se to nestalo i jiným. Zda ti jiní náhodou sami nevyhledávají to společenství politických podnikatelů, ať už na golfových hřištích, v různých klubech a podobně," konstatoval Zeman.

Prezident v rozhovoru rovněž uvedl, že po nedávném zranění kolena jezdí na rotopedu a plave. Koleno jej dosud občas pobolívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám