Hlavní obsah

Zeman si zlomil pažní kost, je po operaci

Novinky, ČTK, alt, ber, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Operace zlomené ruky, kterou v noci absolvoval prezident Miloš Zeman, proběhla „standardním způsobem“. Oznámila to ve středu ráno Ústřední vojenská nemocnice, kam hlavu státu v úterý přijali, i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident kvůli úrazu ruší svůj bezprostřední program, v ohrožení je i jeho zářijová cesta na jižní Moravu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Jde o zlomeninu pažní kosti, která byla při operaci fixována. Jak dlouho bude v nemocnici a jak dlouho bude trvat rekonvalescence, to se rozhodne až během dneška,“ napsal Ovčáček Novinkám. Pažní kost spojuje rameno a loket.

Operace podle slov mluvčího trvala hodinu a půl až dvě. Zákrok proběhl v celkové narkóze. „Výkon byl proveden standardním způsobem, bez komplikací. Nyní je pacient v adekvátní pooperační péči,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zeman si pravou ruku zlomil v úterý večer poté, co spadl. „Pan prezident večer sledoval televizní zpravodajství a po ukončení nevyužil opory v podobě hůlky nebo pomoci ochranky, zakopl a zlomil si pravou paži,“ napsal večer Ovčáček Novinkám.

Zeman spadl a zlomil si ruku. Už je po operaci

Domácí

Hlava státu trpí neuropatií nohou a k chůzi potřebuje hůlku nebo oporu něčí paže, často mu pomáhá jeho ochranka.

Ve vyjádření pro ČTK Ovčáček uvedl, že Zeman hůlku či pomoc ochranky „odmítl“. „Sdělil, že sám zvládne přejít určitou vzdálenost, což činit neměl,“ poznamenal mluvčí.

Návštěva Jižní Moravy v ohrožení

Program prezidenta bude nyní uzpůsoben rekonvalescenci. Změny programu bude Hrad řešit. Podle vyjádření mluvčího pro Radio Z zcela jistě odpadne Zemanův středeční program. Prezident se měl podle něj zúčastnit poklepání základního kamene nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu a setkat se měl s kardinálem Dominikem Dukou.

Na začátek září plánoval Hrad prezidentskou návštěvu Jihomoravského kraje, Zeman měl například začít školní rok na střední škole v Rajhradě. „Ten příští týden budeme řešit,” uvedl Ovčáček. Ohledně uskutečnění třídenní návštěvy kraje je však „spíše skeptický”.

„Nejde ani tak o zdravotní stav celkový, ale samozřejmě pokud máte zlomenou paži a ta je zafixována, způsobuje to diskomfort,” podotkl mluvčí s tím, že přednost má rekonvalescence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám