Hlavní obsah

Zeman byl trnem v oku, nástupce by měla jmenovat až další vláda, zní z opozice

Praha

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v pátek odpoledne ohlásil svou rezignaci, byl podle opozice trnem v oku vládní garnituře. Jeho odchod z funkce připisují tlaku ministryně spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Zemanova nástupce by pak podle zástupců opozice měla vybrat až další vláda vzešlá z říjnových voleb.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Za roky práce poděkoval Zemanovi šéf vládní ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Pavel Zeman je špičkový právník a profesionál. Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice. Přeji mu hodně štěstí v osobním i pracovním životě,” sdělil.

Většina opozičních stran pak připsala odchod Pavla Zemana z funkce tlaku ministryně spravedlnosti Marii Benešové, což také on sám potvrdil. Rezignaci naopak uvítal šéf komunistů Vojtěch Filip, podle kterého Zeman údajně nechal promlčet spoustu privatizačních zločinů.

Pavel Zeman k rezignaci: Cítil jsem tlak od Benešové, bralo mi to sílu

Domácí

„Pavel Zeman byl dlouho trnem v oku vládnoucí garnituře,” reagoval na odvolání na sociální síti například šéf ODS Petr Fiala.

Lidsky rozumí rozhodnutí Zemana šéf lidovců Marian Jurečka. „Pracovat pod stále se stupňujícím tlakem, bez důvěry a podpory nejde v žádné profesi, ministryně Benešová v posledních týdnech šla za hranu a házela klacky pod nohy nejvyššímu státnímu zástupci,” napsal na Twitter.

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Domácí

Odchod Zemana z funkce je špatnou zprávou podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové. „Není divu. Byl pod dlouhodobým tlakem ministryně Benešové, která i ve velmi citlivé kauze Vrbětice stála po boku Miloše Zemana a šířila dezinformace. S ohledem na stále rezonující Vrbětice tak rozhodně nejde o dobrou zprávu,” uvedla.

Piráti: Jmenování nechte na další vládě 

Piráti vyzvali v souvislosti s koncem současného nejvyššího státního zástupce ministryni Benešovou, aby jmenování jeho nástupce nechala až do doby po volbách. Zeman na svou funkci rezignuje ke 30. červnu, jeho pravomoci poté podle zákona dočasně připadnou jeho prvnímu náměstkovi.

Pavel Zeman by mohl skončit ještě do voleb

Domácí

„Sloužit pod M. Benešovou, která ho ostřelovala přes média a sama má kopu másla na hlavě, bylo vyčerpávající. Oceňuji, že se pod ním státní zástupci zaměřili na velké ryby. Vyzývám ministryni, aby jmenování nástupce nechala nové vládě po volbách,” prohlásil pirátský poslanec Jakub Michálek.

„Všichni dlouhodobě vidíme, jak obrovskému tlaku vládních politiků musel čelit. Ten vyvrcholil nedávným záměrem ministryně Benešové podat na něj kárnou žalobu za vyjádření k Vrběticím,” přidal se šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Prezident Zeman se sešel s ministryní Benešovou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám