Hlavní obsah

Pavel Zeman by mohl skončit ještě do voleb

Právo, mar, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana podá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kárnou žalobu, Nejvyšší správní soud (NSS) ji vyřeší v řádu měsíců, tedy možná ještě do říjnových voleb do Sněmovny.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Kárný senát Nejvyššího správního soudu může Zemana očistit, nebo naopak potrestat důtkou, snížením platu, v krajním případě i odvolat.

Podle bývalého dlouholetého předsedy a nynějšího předsedy jednoho ze senátů Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy se možným kárným proviněním státních zástupců zabývá jeden specializovaný senát.

„Vždy takové případy mívají prioritu, takže jsou otázkou maximálně několika měsíců. Spíše jde o dva až tři měsíce,“ řekl včera Právu Baxa s tím, že rozhodně se takové případy neřeší třeba až za půl roku nebo za rok. „Víme, že se tyhle věci nesmějí odkládat,“ zdůraznil Baxa.

Z čeho vychází Benešová: Návrh na kárnou žalobu Zemana napadá jeho zaujatost

Domácí

Rozhodne kárný senát

Pokud tedy Benešová podá kárnou žalobu ještě v květnu, její výsledek může být znám do říjnových voleb. V případě změny politické reprezentace nebo ministra spravedlnosti, který bude mít na kárné provinění zcela opačný názor, je možné žalobu stáhnout. V takovém případě by s tím musel souhlasit i žalovaný.

Do kárné žaloby musí Benešová napsat i návrh trestu, senát však může uložit trest, který uzná za vhodný. „Kárný senát není návrhem vázán a může rozhodnout podle své vlastní úvahy,“ vysvětlil Baxa. Nejvyššího státního zástupce může odvolat na návrh ministra spravedlnosti i vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám