Hlavní obsah

Pavel Zeman k rezignaci: Cítil jsem tlak od Benešové, bralo mi to sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší žalobce státní zástupce Pavel Zeman podle svých slov v poslední době pociťoval tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), bralo mu to čas a sílu na práci. Uvedl to v pátek na tiskové konferenci ke svému odchodu z funkce.

TK Pavla ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Rezignaci Zeman oznámil ministryni Benešové v pátek. Ve funkci skončí k 30. červnu. Jako hlavní důvod uvedl právě tlaky od Benešové.

„Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné,” řekl Zeman novinářům v Brně.

Zeman byl trnem v oku, nástupce by měla jmenovat až další vláda, zní z opozice

Domácí

Odchod prý zvažoval už dřív, ve funkci ale zůstával také kvůli vyšetřování kauzy Vrbětice, tedy výbuchu muničních skladů s možným podílem ruských tajných služeb. Nyní už je kauza zveřejněná a Zeman se nebojí, že by se „zasekla”. Zeman věří, že bude státní zastupitelství nadále pracovat tak, jako pod jeho vedením. Zmínil zásadu „padni komu padni”.

Za dlouholetou práci poděkoval Zemanovi také premiér Andrej Babiš. A dodal, že neumí vyhodnotit, jak velkou roli hrál v jeho rozhodnutí odstoupit vztah s Benešovou.

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Domácí

V poslední době se o Zemanově konci opakovaně spekulovalo. Rozhodnutí skončit bylo nicméně překvapivé a nečekané.

Podle svých slov jím byla překvapena i Benešová, která na Zemana hodlala podat kárnou žalobu v souvislosti s jeho zaštítěním zveřejnění informací o zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích.

Zeman působil v čele Nejvyššího státního zastupitelství od roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Po rezignaci na vysoký post zůstane jako řadový žalobce na Nejvyšším státním zastupitelství.

Kdo se stane jeho nástupcem, hodlá Benešová sdělit později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám