Hlavní obsah

Zeman by poslal české vojáky do mise OSN na Golanské výšiny

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, tin, jas

Podle prezidenta Miloše Zemana by české jednotky mohly v rámci mise OSN působit na Golanských výšinách, aby zabránily další eskalaci napětí ze Sýrie, v níž zuří občanská válka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Článek

Prezident v úterý přijal na Pražském hradě vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

"Vzhledem k tomu, že situace v Sýrii je poněkud nepřehledná, myslím si, že zaplnění toho bezpečnostního vakua českými jednotkami může výrazně zvýšit prestiž ČR," uvedl Zeman  v proslovu k diplomatům.

"Jako bývalý ekonom bych chtěl tiše a zcela na okraj podotknout, že tato operace je financována z fondů OSN a nezatěžuje tedy český rozpočet," dodal prezident.

Dobrý nápad, souhlasí Schwarzenberg

Se Zemanem tentokrát souhlasí i jeho velký kritik a rival z prezidentské volby, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Tentokrát naprosto souhlasím, byl by to dobrý nápad. Poté, co to Rakušané vyklidili, je to jedinečná možnost, jak si získat postavení jak u Sýrie, tak Izraele,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rakousko nedávno oznámilo, že kvůli zhoršení bezpečnostní situace odvolá své členy z pozorovatelské mise na Golanech (UNDOF).

„Pokud to bude v zájmu zahraniční politiky České republiky, Armáda České republiky je připravena vyslat vojáky do mírové mise OSN na Golanských výšinách,” uvedla  k možnému zapojení českých vojáků Mira Třebická z tiskového odboru ministerstva obrany. Předpokladem je podle ní mandát k operaci schválený příslušnými ústavními orgány.

Nárazníkové pásmo

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal v Praze vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí

Mnohaměsíční násilí v Sýrii může během několika dnů vyústit v ozbrojený zásah západních zemí. Francie, Velká Británie a USA zvažují útok kvůli podezření, že síly syrského prezidenta Bašára Asada nasadily u metropole Damašku chemické zbraně. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci po jednání s předsedy politických stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám