Hlavní obsah

Zeman by neměl komentovat jednání, o kterých nic neví, obul se do prezidenta Sobotka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka si nenechal líbit kritiku od prezidenta Miloše Zemana. Ten se pozastavil nad tím, že Sobotka konzultoval výběr českého nominanta na eurokomisaře s šéfem Evropské komise, což označil za ponižující. Sobotka se ale vůči tomu rázně ohradil s výzvou Zemanovi, aby nekomentoval jednání, u nichž nebyl. Za to si vysloužil další Zemanovu reakci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Odmítám výrok prezidenta Zemana o tom, že byla chyba jednat s předsedou Evropské komise (Jean-Claudem) Junckerem o českých ambicích v Evropské komisi a že snad šlo o ‚ponížení Česka‘. Prezident republiky by neměl komentovat rozhovory, u kterých nebyl, o nichž nic neví a na které se ani nikdy nezeptal,“ kontroval premiér.

V tiskové zprávě rozeslané médiím upozornil Zemana, že s novým předsedou Evropské komise postupně jednali téměř všichni evropští premiéři. „A nepochybně s ním, stejně jako jsem to učinil já, konzultovali zájmy svých zemí, pokud jde o kompetence jednotlivých eurokomisařů. Naopak by byla chyba osobní konzultaci s Junckerem nerealizovat, protože bychom tak dali najevo, že nám vlastně na kompetencích českého eurokomisaře nezáleží,“ prohlásil.

Zbytečný výrok, hodnotí Sobotka

Odmítl také, že by s Junckerem prováděli výběr eurokomisaře. „Diskutovali jsme otázky struktury komise a okruh kompetencí, o které usiluje Česká republika. Pokládal jsem za důležité, aby pan Juncker, který má výhradní pravomoc připravit návrh na složení Evropské komise, věděl, jaké jsou priority naší země,“ vysvětlil premiér.

„Výrok prezidenta republiky Zemana proto pokládám za silně neinformovaný a vlastně zbytečný. Pevně věřím, že pan prezident příště využije některá z našich častých setkání k tomu, aby se nejprve o věcech, které nenáleží do jeho kompetence, více informoval,“ uzavřel.

Reagoval tak na Zemanova slova pro časopis Týden, v němž se pozastavil nad Sobotkovým postupem při výběru českého eurokomisaře: „Představa, že jedu s poníženým předklonem a čepicí v ruce k Jeanu-Claudu Junckerovi – kterého znám 20 let a kterého si velmi vážím – a zdvořile se ho ptám, kterého ze dvou, respektive dokonce tří kandidátů na českého eurokomisaře si on přeje... To je takové ponížení České republiky, které naprosto oprávněně nahrává eurofobům,“ řekl časopisu.

Zeman znovu reagoval

Pondělní reakce Miloše Zemana na sebe nenechala dlouho čekat. Prezident prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal premiérovi, že by neměl být jeho tvrzením překvapen.

"Prezident republiky se už kriticky vyjádřil v přítomnosti předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky při své návštěvě na jednání vlády v pondělí dne 21. července 2014. Pro předsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku proto nemůže být aktuální výrok prezidenta republiky ničím novým, překvapivým," řekl Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám