Hlavní obsah

Koalice se na eurokomisaři nedohodla, Sobotka se nejdřív poradí v Bruselu

Aktualizováno

Koaliční strany se v úterý opět nedohodly na českém eurokomisaři. Premiér Bohuslav Sobotka požádal o přerušení jednání s tím, že se hodlá nejdříve poradit s příštím šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Koalice rozhodovala mezi Pavlem Mertlíkem, kterého prosazovala ČSSD, a kandidátkou hnutí ANO Věrou Jourovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové koaličních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Sobotka měl ve středu do Bruselu dovézt jméno českého eurokomisaře, na kterém by se koalice shodla. Po úterním neúspěšném jednání však uvedl, že porada s Junckerem je nezbytná.

Vládní strany se podle premiéra shodly na tom, že se nebudou při výběru eurokomisaře vzájemně přehlasovávat. „Abychom mohli o té věci zodpovědně rozhodnout, je nezbytně nutné, aby ještě proběhly konzultace v Bruselu,” řekl Sobotka. „Rád bych při konzultacích identifikoval možnosti a potenciál jednotlivých kandidátů,” doplnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Koaliční špičky začaly o kandidátovi na eurokomisaře debatovat zhruba o půl desáté večer. Ačkoliv vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) před jednáním sebevědomě prohlašoval, že do půl hodiny může být hotovo, po hodině jednání se ze zákulisí ozývaly beznadějné zprávy.

Kompromisní jméno lidovců

Lídr lidovců Pavel Bělobrádek v půl jedenácté novinářům řekl, že ČSSD a ANO stále trvají na svých kandidátech a nechtějí ustoupit. „My jsme navrhli další, kompromisní jméno místo Petra Blížkovského, ale k ničemu,” řekl Bělobrádek, který připouštěl, že se koalice na tomto jednání neshodne.

Jeho strana podle informací Práva navrhla bývalého ministra životního prostředí Ladislava Mika. Bělobrádek to ale později popřel. „Pan Miko náš kandidát není, je to absolutní nesmysl,” uvedl na svém twitterovém účtu Bělobrádek. Ladislav Miko byl ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera.

Zdroje od ČSSD a KDU-ČSL nicméně celý den naznačovaly, že jsou obě strany ochotny Babišovi ustoupit a na Jourovou kývnout. Vicepremiér dal najevo, že oni ustupovat nebudou. „My jsme ustupovali ažaž, trumfy jsou v našich rukou. Vyhráli jsme volby a paní Jourová je jediný skutečně kvalitní kandidát. Je to žena, neudělá v Evropské komisi ostudu,“ řekl Babiš novinářům.

Jourovou teprve před pár dny navrhlo hnutí ANO poté, co se jejich původní kandidát, europoslanec Pavel Telička, ukázal jako neprůchodný. ČSSD prosazovala Pavla Mertlíka, kterého Babiš odmítal. „Pan Mertlík je možná dobrý profesor, ale na eurokomisaře se nehodí,” řekl v úterý odpoledne.

Anketa

Vysílá ČR do Bruselu špatný signál, když se koalice neshodla na eurokomisaři?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 1261 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám