Hlavní obsah

Zeman a Dienstbier přišli žádat komunisty o podporu, oba si jednání pochvalovali

• Aktualizováno
Novinky, jov

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier se v pátek pokusili získat přízeň KSČM. Oba zamířili na jednání výkonného výboru komunistů, který zasedl v pražském stranickém sídle v ulici Politických vězňů. Po skončení debat označili kandidáti jednání za přátelské a věcné.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Miloš Zeman přichází do pražského sídla KSČM na jednání výkonného výboru strany.

Článek

Komunisté si v pátek kandidáty jenom vyslechli, o podpoře nerozhodli. „Hodnocení teprve přijde,“ uvedl lídr KSČM Vojtěch Filip.

Příští sobotu se bude zprávou z jednání se Zemanem a Dienstbierem zabývat stranický ústřední výbor. Ani tam ale verdikt nemusí padnout. „Je možné, že nedospějeme k výsledku,“ sdělil Filip. Doplnil, že komunisté chtějí docílit toho, aby do druhého kola přímé volby prezidenta postoupil nepravicový kandidát.

Komunisté původně zvažovali, že do prezidentského klání vyšlou svého kandidáta, europoslance a někdejšího kosmonauta Vladimíra Remka. Ten se ale rozhodl nekandidovat. Pro komunistické voliče může být významné jeho rozhodnutí, kterému uchazeči o Hrad dá hlas. V pátek Remek řekl ČTK, že je rozhodnut volit Zemana.

Zeman měl podle Filipa na pátečním jednání jednodušší a stručnější odpovědi, takže bylo více prostoru na dotazy. Dienstbier se pak podle lídra KSČM snažil do hloubky vysvětlit své názory. Potvrdil, že komunisté mají u obou kandidátů rozdílný pohled na jejich zahraniční politiku. „Zastáváme velmi realistické stanovisko vůči EU,“ poznamenal Filip. Předseda komunistů ale zdůraznil, že rozměr prezidentské volby je spíše vnitrostátní záležitostí.

Jednání bylo podle Zemana přátelské

Jako první předstoupil před komunistické politiky Zeman. Jednání s komunisty, které trvalo zhruba půl hodiny, označil za přátelské, zajímavé a věcné. K rozdílným pohledům na zahraniční politiku poznamenal, že je dobré si názory vysvětlit. KSČM například sdělil, že považuje Hamás za teroristickou organizaci. A zopakoval stanovisko, že s teroristy se bojuje.

Bývalý premiér také znovu uvedl, že v pozici prezidenta by respektoval výsledky voleb a nebránil by tak vládě s podporou komunistů. Poukázal přitom na to, že je příznivcem modelu menšinové vlády vítězné politické strany. Dodal, že jako prognostik se nedomnívá, že by se KSČM někdy do takové pozice dostala.

Na rokování podle svých slov dorazil na pozvání předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Při příchodu Zeman uvedl, že stojí o hlasy všech občanů bez ohledu na politickou příslušnost. Zároveň ale upozornil, že u přímé volby prezidenta doporučení jakékoliv strany až takovou váhu nemá. „97 procent občanů není členem žádné politické strany,“ podotkl.

Jsem kandidátem všech levicových voličů, tvrdí Dienstbier

Podle Dienstbiera bylo jednání věcné a korektní. I přes rozdílný pohled na evropskou integraci, kdy prezidentský kandidát ČSSD prosazuje hlubší integraci, nezaznamenal na jednání výraznou třecí plochu. Dienstbier doplnil, že na rokování kladl důraz na sociální rozměr svého programu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier v sídle KSČM.

Dienstbier při příchodu na jednání komunistů uvedl, že doporučení politické strany „nějakou váhu určitě má“. Označil se za kandidáta české levice. „Se svým sociálním programem jsem přirozeným kandidátem všech voličů, kteří vyznávají levicové hodnoty,“ prohlásil.

Kandidát ČSSD také nešetřil kritikou na Zemanovu adresu. Kritizoval opoziční smlouvu a velkou koalici, které označil za korupční řešení. Odmítl rovněž taktiku preventivního bombardování. Prohlásil také, že je proti propojení politiky s byznysem.

Reklama

Výběr článků

Načítám