Hlavní obsah

Zeman s Babišem na Vítkově připomněli 75. výročí konce druhé světové války

Praha

Nejvyšší představitelé státu si na pražském Vítkově připomněli 75. výročí konce druhé světové války v Evropě. Tradičně položili věnce u hrobu neznámého vojína. Pietního aktu, který byl kvůli koronavirové pandemii bez diváků, se zúčastnili prezident Miloš Zeman, šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), premiér Andrej Babiš (ANO) i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Záznam: Pietní akt na VítkověVideo: ČTK

 
Článek

Letošní pieta se byla oproti předchozím letům výrazně odlišná. Kvůli opatřením v důsledku koronavirové pandemie účastníci přijížděli postupně v desetiminutových intervalech. Po položení věnce a následné minutě ticha Vítkov opustili.

Politici v čele se Zemanem si na Vítkově připomněli konec 2. světové války

Domácí

Jako první dorazil v půl jedenácté prezident Zeman. Po něm následovali  ostatní ústavní činitelé. Předseda vlády Andrej Babiš poděkoval Spojencům za osvobození, zdůraznil roli Pražského povstání. „Jsem přesvědčen o tom, že naši lidé, jak povstali, tak Prahu zachránili,” řekl. Situace ve světě podle premiéra není dobrá, světové mocnosti za ni mají zodpovědnost a nejsou schopné se domluvit, Rada bezpečnosti OSN selhává, řekl.

Své věnce položili k hrobu také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Ministr obrany Metnar řekl, že se nesmí opakovat situace, kdy armáda pomáhala v krizích, ale poté byla na prvním místě při rozpočtových škrtech.

Zúčastnil se i pražský arcibiskup Dominik Duka a primátor Zdeněk Hřib (Piráti).  Podle Duky současná epidemie koronaviru, která omezila veřejný život a setkávání lidí, pomáhá i mladší generaci porozumět tomu, co mohla znamenat situace výjimečného stavu, který k válce vždy patří. Je třeba mít odvahu, statečnost a trpělivost, řekl. Podle Hřiba konec války nepřinesl velké části Evropy svobodu. Osvoboditel se záhy změnil na dobyvatele, ke svobodě země dospěla až v roce 1989, řekl primátor.

Uctít památku bojovníků za vítězství přišli rovněž zástupci České obce sokolské a Československé obce legionářské. Veterány z druhé světové války velmi mrzí, že si páteční 75. výročí jejího konce letos nemohou připomenout společně jako v jiných letech. Mnoha z nich je přes 90 let, kvůli epidemii nového typu koronaviru tak jako nejohroženější skupina zůstávají většinu času doma. „Někteří to nesou velmi nelibě. Mnoho z nich má skoro sto let a každý rok říkají, že už je to možná naposledy, co si výročí připomínají,” posteskl si předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský. Podle něj se těšili zejména na rekonstrukci ostravské operace. „Je to pro ně hodně citlivé a nenesou to dobře,” dodal.

Prezident Zeman s politiky i zástupci armády položili věnce u hrobu neznámého vojína na Vítkově

Domácí

Druhá světové válka trvala od roku 1939 do roku 1945 s zúčastnila se jí většina států světa. Vyžádala si přes 55 miliónů lidských obětí a stala se tak nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva.

Před 75 lety skončila v Evropě druhá světová válka. Němci kapitulovali dvakrát

Historie

Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě. Podobně jako většina evropských zemí si konec války připomínají 8. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám