Hlavní obsah

Železný: deset miliard se prohrálo kvůli podvrhu

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většinou o neoficiálním zápisu z návštěvního dne bývalého šéfa TV Nova Vladimíra Železného na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, jenž se stal klíčovým dokumentem, kvůli kterému Česká republika prohrála spor se společností CME, vedla v pátek sněmovní vyšetřovací komise dvě hodiny jednání se senátorem Železným.

Foto: Jan Šťovíček

Opatřit si v Lesothu hudební nástroj vyžaduje především představivost. Kytara z plechovky od benzínu jako doprovodný nástroj postačí, i když neladí.

Článek

"Podstatou situace je, že obhajoba ČR sama vnesla do arbitráže padělaný dokument, na základě kterého stát arbitráž prohrál a musel zaplatit deset miliard," řekl novinářům Železný po jednání. "To že je to padělek, není sporu. To přiznávají všichni," dodal.

Zůstává podle něj nezodpovězená otázka, kdo dokument vytvořil, kdo ho dal právní kanceláři, která naši republiku hájila, a proč a kdo ho z kanceláře vnesl do arbitráže. "Je to neautorizovaný list papíru. Policie by měla zkoumat, kdo je jeho autorem. Věřím, že policejní orgány budou velmi rychlé a naléhavé," míní Železný. Dodal, že osoby, kterých se zápis týká, jsou zavázány mlčenlivostí ze strany ministerstva financí.

Podle slov předsedy vyšetřovací komise Stanislava Křečka se neuvažovalo o tom, zda komise podá trestní oznámení. "Obávám se, že by to bylo velmi těžko zjistitelné a že by takové oznámení valný smysl nemělo," prohlásil Křeček.

"Nepochybně byl předložen z naší strany dokument, který předložen býti nemusel. Zda to je podvrh, těžko říci," konstatoval. Podle Křečka je ale tragické, že ho česká strana předložila proti svým zájmům, což je u každého soudu velmi neobvyklé.

"Je otázkou, proč vůbec arbitráž na tak vysoké úrovni ve Stockholmu brala jako důkaz proti České republice neautorizovaný papír vyjetý z počítače, bez jakékoliv identifikace, namísto aby přihlédla k českému právu. Nešlo o žádné rozhodnutí, správní usnesení, nebo dokument podobného charakteru, ale o nezávislý zápis, nezávislé poznámky kohokoliv. To je velmi, velmi podivné," doplnil Křeček.

Závěry práce předloží komise na červnové schůzi Sněmovny. Předseda Křeček naznačil, že komise zřejmě neoznačí jednoho viníka situace. "Odpovědnost se rozpadá mezi různé subjekty - vysílací radu, snad vládní úředníky, vládu, ale snad mezi justici. Protože jestli do dnešní doby není naše justice schopná říci, komu vlastně patří televize Nova po všech těch letech, a jestliže ani rada neví, komu patří televize Nova, co pak můžeme chtít zjistit o právních poměrech v tomto státě," uvedl Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám