Hlavní obsah

Ze schopného politika zbyly jen vulgarity, reagují politici na Zemana

Novinky, ren

Vulgárními výroky, ale i jmény některých osobností, kterým chce udělit vyznamenání, nadzdvihl prezident Miloš Zeman opoziční politiky. Místopředsedkyně hnutí STAN a poslankyně Věra Kovářová v reakci na vystoupení hlavy státu v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu přišla - byť zjevně v nadsázce - s nápadem snížit prezidentovi za každou vulgaritu rozpočet.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Olomouckého kraje

Článek

„Vulgární vyjadřování prezidenta republiky v přímém rozhlasovém vysílání je nevhodné a nepřijatelné. Možná nás to nepřekvapí, ale zvyknout si na to nesmíme,” reagoval pro Novinky na Zemanova slova předseda ODS Petr Fiala.

Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil na Twitteru uvedl, že Zeman býval inteligentním politikem. „Z dříve inteligentního a schopného politika zbyly jen ku*dy a zm*di. A takhle si ho i spousta lidí zapamatuje. Nemám z toho radost,” napsal Pospíšil s tím, že aktivity Zdeňka Bakaly v souvislosti s jeho činností v OKD je třeba kritizovat, ale takto je to ostudné.

Miloš Zeman v rozhovoru termínem „ekonomický zm*d” označil například finančníka Viktora Koženého nebo právě uhlobarona Zdeňka Bakalu, proti kterému dlouhodobě vystupuje i v souvislosti s jeho mediálním domem Economia. [celá zpráva]. Věnoval mu i velkou část svého inauguračního projevu. [celá zpráva]

Kalousek: Ještě vadí Michal David?

„Zeman je vulgární, i když sprostá slova nepoužije,” komentoval prezidentova slova předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal, že víc než to ho zaujal seznam lidí navržených na státní vyznamenání, které Miloš Zeman předá 28. října.

Mezi nimi jsou například bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu a Zemanova podporovatelka Alena Vitásková. Tu plánuje hlava státu vyznamenat za boj proti solárním baronům.

Dále 28. října Zeman vyznamená investičního magnáta Pavola Krúpu za tažení právě proti Zdeňku Bakalovi, a bývalou novinářku a exposlankyni za ANO Janu Lorencovou, která se proslavila investigativními reportážemi o lehkých topných olejích.

„Ještě tady někomu vadí Michal David?” ptá se v této souvislosti Kalousek. Vyznamenání Davida odtajnil prezident v minulých dnech. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal David při vyhlášení hudební ankety Český slavík v roce 2017

Lídr ODS Fiala by očekával, že v roce výročí založení Československa prezident pojme udělování vyznamenání trochu důstojněji.

„V roce, kdy si připomínáme 100 let založení republiky, bych očekával, že budou vyznamenané skvělé osobnosti naší země, a ne kamarádi pana prezidenta,“ uvedl Fiala pro Novinky.

Kovářová: Snižme Zemanovi rozpočet

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová v reakci na vulgární vyjadřování prezidenta uvedla, že by mu Sněmovna mohla při schvalování rozpočtu snížit finance.

„Kdybych počínaje dneškem za každou prezidentovu vulgaritu navrhla zeštíhlení této kapitoly třeba o 10 mil. Kč, mohl by mi to mít někdo za zlé?” ptala se poslankyně.

Ta dlouhodobě kritizuje hospodaření prezidentské kanceláře či činnost vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře, v tomto případě šlo však zřejmě o narážku na jiná Zemanova slova z rozhlasového rozhovoru, kdy Zeman zmínil snížení rozpočtu Senátu jako cestu k omezení jeho vlivu.

Anketa

Co si myslíte o vulgaritách prezidenta Zemana pronesených v rozhlase?
Prezident by takto mluvit neměl. Je to nejvyšší ústavní činitel, měl by jít příkladem
58 %
Nevadí mi to, každý někdy mluví sprostě. Prezident se aspoň nepřetvařuje
27 %
U Miloše Zemana mě už nic nepřekvapuje
12,5 %
Je mi to jedno, jsou důležitější věci
2,5 %
Celkem hlasovalo 9140 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám