Hlavní obsah

Zeman vyznamená Michala Davida v den 100. výročí vzniku Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října ke stému výročí republiky státní vyznamenání zpěváku Michalu Davidovi. V neděli to řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Média už o ocenění popového zpěváka, který proslul hudbou k muzikálům i spartakiádní písní Poupata, spekulovala v minulosti. David Zemana podpořil v prezidentské kampani.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal David při vyhlášení hudební ankety Český slavík v roce 2017

Článek

„Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ řekl Zeman, podle čeho se rozhoduje o udělení státního vyznamenání. David podle něj toto kritérium naplnil, protože celý život zpívá miliónům lidí.

Zemana nepřekvapí, pokud se k vyznamenání Davida objeví kritické hlasy. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná,“ řekl. „Každé jméno vyvolá kontroverzi. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic v životě nedokázal,“ řekl.

Prezident ale neočekává, že by vyznamenání pro popového zpěváka vedlo k podobným protestům, jako když se v roce 2016 rozhodl neudělit vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu. „Kdyby někdo demonstroval kvůli Michalu Davidovi, byl by to velký hlupák,“ řekl Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října 2017 při udílení státních vyznamenání.

Mezi dalšími lidmi, kteří by měli letos na Hradě dostat vyznamenání, prezident už dříve mínil třeba bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, snowboardistku a lyžařku Ester Ledeckou, učitelku Darinu Nešporovou, která při nehodě zachránila život několika dětem, či někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu (1873-1933).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám