Hlavní obsah

Zdravotnická zařízení dostanou kompenzace přes 30 miliard korun

Aktualizováno

Zdravotnická zařízení by měla dostat náhradu za výpadek příjmů ve výši cca 30,5 miliard způsobený epidemií koronaviru. Sněmovna v pátek ve zrychleném legislativním procesu schválila zákon o kompenzacích, který umožní ministerstvu zdravotnictví vydat vyhlášku, na jejímž základě bude možné náhrady vyplácet. Normu nyní posoudí Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Přímé náhrady poskytovatelům péče se předpokládají ve výši 27 miliard korun. Zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb ve druhé polovině letošního roku. Dalších pět miliard korun by mělo jít na péči o lidi s nemocí covid-19.

Vyhláška zajistí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) také peníze na odměny pro zdravotníky. Měla by být účinná od července.

Firmám do 50 zaměstnanců odpustí stát sociální odvody, odklepli poslanci

Domácí

Malým lékárnám s nejvýše 15 zaměstnanci stát odpustí podle schváleného pozměňovacího návrhu Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) sociální odvody za červen až srpen za stejných podmínek, které mají platit pro firmy do 50 zaměstnanců. Nárok na úlevu tedy budou mít lékárny, které nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám