Hlavní obsah

Zdravotníci hrozí stávkou kvůli přesčasům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil ve středu stávkovou pohotovost kvůli přesčasům. Právu to potvrdil předseda svazu Jiří Schlanger. Odboráři odmítají řešení, s nímž přišel ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Článek

Schlanger nevyloučil ani stávku, a to v případě, že ministr Julínek nestáhne své návrhy v Senátu, s nimiž odbory nesouhlasí. Zatím však tato hrozba podle něj není aktuální, protože odbory chtějí dál jednat. Mají vlastní návrh, na kterém se shodli se zaměstnavateli.

Lékařský odborový klub (LOK) je ve stávkové pohotovosti i kvůli přesčasům od loňského prosince.

Nový zákoník práce platný od ledna dovoluje zhruba 400 hodin přesčasů za rok, řada lékařů ale pracuje navíc i 1000 hodin. Nemocnice to řeší dohodami, které jsou na hraně zákona.

Julínek chce přesčasy řešit delší pracovní dobou a smluvní mzdou Julínek proto navrhl, aby se základní pracovní doba rozšířila o osm hodin, na 48 hodin týdně. Dalších osm hodin by si zdravotníci mohli nasmlouvat jako přesčasy. Vyjednávali by nejen o odměně za přesčasy, ale i za základní pracovní dobu, což by jim odměnu za přesčasy navýšilo. Julínek chce místo dosavadních tabulkových smluvní mzdy.

Odbory navrhují, aby se limit přesčasů zvýšil z osmi na 16 hodin pro lékaře v nemocnicích a na 20 hodin pro záchranné služby. Za tyto hodiny by měli lékaři příplatek 25 procent.Podle Schlangra je tento návrh schůdnější než Julínkův pro vyjednávání o výjimce pro Česko v Bruselu. Výjimka by měla být na čtyři roky, po volbách by nová vláda měla prostor na komplexní řešení.

Odbory versus Julínek

 Co chtějí odbory:

 Co chtějí odbory: - přesčasy zvýšit z 8 hodin týdně na 16 pro lékaře v nemocnicích a na 20 hodin týdně pro lékaře záchranné služby.

 Co chtějí odbory: - přesčasy zvýšit z 8 hodin týdně na 16 pro lékaře v nemocnicích a na 20 hodin týdně pro lékaře záchranné služby.- přesčasové hodiny by měly být s příplatkem 25 procent

- je to provizorní řešení do příštích voleb

Co navrhuje Julínek:

Co navrhuje Julínek:- rozšíření pracovní doby o 8 hodin týdně tzn. na 48 hodin/týden

Co navrhuje Julínek:- rozšíření pracovní doby o 8 hodin týdně tzn. na 48 hodin/týden- dalších 8 hodin by si zdravotníci mohli nasmlouvat jako přesčasy

- tabulkové mzdy mají nahradit mzdy smluvní

Reklama

Výběr článků

Načítám