Hlavní obsah

Zdolat Sněžku bylo nad síly mladé dvojice, zasahovala horská služba

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama se šťastným koncem prožila v pátek dvojice mladých lidí. Oblečeni ve zcela nevhodném oděvu zamířili z Pece pod Sněžkou přes Sněžku do Špindlerova Mlýna. Zachránit je museli členové horské služby.

Foto: Horská služba Krkonoše

Záchrana turistů na Sněžce

Článek

Pár set metrů pod vrcholem Sněžky byli oba turisté totiž již tak vyčerpaní, že si raději přivolali na pomoc horské záchranáře.

„Na místo, které je v letošní zimě hůře dostupné technikou, vyrazila na pomoc trojice záchranářů na terénní čtyřkolce a sněžném skútru. Měli u sebe vybavení, které by záchranáři použili v případě, že se naše záchranná technika na místo události nedostane,“ uvedl k okolnostem výjezdu Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Dvojice byla nalezena na cestě pod vrcholem Sněžky. „Jejich oblečení a vybavení skutečně neodpovídalo dané lokalitě, plánované trase a ročnímu období. Když jsme jim poskytli tepelný komfort, převezli jsme je na stanici lanové dráhy Sněžka – Růžová hora. Odtud pokračovali lanovkou do Pece pod Sněžkou a následně naším vozem na stanici horské služby v Peci,“ popsal akci Tomáš Novák.

Štěpán Domorád má nový rekord, vynesl na Sněžku 170 kg

Koktejl
Foto: Horská služba Krkonoše

Mladí lidé podcenili sílu hor, na Sněžce je zachraňovala horská služba

Na hřebenech v sobotu panuje silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti i 30 m/s.

„To je počasí, ve kterém hřebenové túry nedoporučujeme, a to ani v kvalitním oblečení a obutí a s náležitou výbavou do hor. Turisté měli skutečně štěstí, protože v dané lokalitě je horší pokrytí mobilním signálem a tak se nám nepodařilo získat dostatečně přesnou polohu z aplikace Záchranka,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše s tím, že při plánování výletů a túr doporučuje navštívit webové stránky Horské služby ČR nebo nejbližší záchranné stanice a informovat se o povětrnostních podmínkách, výstrahách či upozornění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám