Hlavní obsah

Zbytek zakarpatských Romů v Pardubicích přežívá ve stanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Zbytek z původní čtyřicítky Romů, z valné většiny dětí, už týden přežívá ve vyhřívaných stanech na předměstí Pardubic. Vodu berou z cisterny, jídla připravují na vařiči v přístřešku a děti poletují po táboře.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V provizorních podmínkách žije skupina Zakarpatských romských Ukrajinců už týden.

Článek

„Jsou tam nyní pouze lidé, kteří čekají na vízum. Prověrka by měla být hotová do deseti dnů,“ řekla mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská.

Běženci s maďarskými kořeny, již nedosáhnou na statut válečného uprchlíka, podle předsedy sdružení Roma Luma Marca Cavaliho tábor koncem minulého týdne už opustili.

Veškeré ubytovací kapacity, které město zprovoznilo, jsme vložili do systému humanitární pomoci HUMPO, tudíž s nimi nemůžeme nakládat. Čekatelé na vízum pro HUMPO, úřad práce a zdravotní pojišťovnu, neexistují. Fyzicky tady ale jsou a zůstávají bezprizorní.
Martin Charvát, primátor Pardubic (ANO)

„Kam odešli, nevíme. Nedomluvíme se pomalu ani romsky. Mluví směsicí řečí,“ přiblížil Cavali, jenž ze strany kompetentních úřadů postrádá ve věci romských běženců lidský přístup. „Mnozí politici je považují za ryze ekonomickou emigraci, která zneužila situace. Tihle lidi ale na rozdíl od některých Ukrajinců, kteří přijeli v luxusních vozech a plně využívají uprchlického zázemí, nemají vůbec nic,“ srovnává Cavali.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Většina obyvatel, kteří zůstávají v provizorním stanovém táboře na předměstí Pardubic, jsou děti.

„Sám bych se dávek, pokud bych byl hmotně zajištěn, vzdal ve prospěch potřebnějších,“ tvrdí. „Zajišťujeme, aby Romové v pardubickém táboře měli alespoň dostatek jídla a neposílali děti do města žebrat,“ podotkl Cavali, podle něhož bezprizorní Romové potřebují někoho, kdo by o ně v cizí zemi pečoval, a nejen v táboře dohlížel na pořádek.

Nezájem institucí

„Lidi na to máme. Narážíme ale na nezájem kompetentních institucí, bohužel i romských, jež si romské uprchlíky, kteří pro úřady do udělení víza prakticky neexistují, přehazují jako horký brambor,“ tvrdí Cavali.

Rakušan: Ubytování Romů vyřešíme do konce týdne

Domácí

Situace kolem romského tábora spravovaného hasiči na městském pozemku znepokojuje pardubického primátora Martina Charváta (ANO). „Veškeré ubytovací kapacity, které město zprovoznilo, jsme vložili do systému humanitární pomoci HUMPO, tudíž s nimi nemůžeme nakládat. Čekatelé na vízum pro HUMPO, úřad práce a zdravotní pojišťovnu, neexistují. Fyzicky tady ale jsou a zůstávají bezprizorní,“ píše v otevřeném dopise premiérovi Petru Fialovi (ODS) Charvát.

Ukrajinští Romové jsou pro Česko jako horký brambor

Domácí

Stanová městečka pro dlouhodobější čekatele na uprchlické vízum nepovažuje sdružení Roma Luma za systémové řešení, a to ani krátkodobé. „Preferovali bychom mobilheimy v lokalitách, kde by Romové nikomu nepřekáželi. Děti musejí chodit do školy, ale nikoliv zdejší společně s českými žáky. To by nedělalo dobrotu. Tihle lidé potřebují alespoň pro začátek, než se aklimatizují, vlastní školy,“ míní Cavali.

Děti z pardubického tábora nemluví ani rusky, srozumitelně uměl pouze odhadem 12letý kluk, na něhož se ostatní odvolávaly. „Vsjo znájet,“ opakovali vrstevníci, kteří spolu s dospělými poutají pozornost cyklistů projíždějících po přilehlé stezce.  „Občas seskočí z kola a fotí si atrakci. Vykazujeme je,“ popisuje jeden z hasičů, kteří se střídají v nepřetržitých službách. „Jinak je klid. Staráme se o dostatek vody, paliva do agregátů a pořádek,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám