Hlavní obsah

Zbytek týdne bude provázet chmurné počasí a silný vítr

Novinky, Jiří Mach

Do konce posledního březnového týdne bude obloha zamračená a teploty budou po ránu padat až na bod mrazu. S výjimkou nočních bouřek, které se přes ČR z úterý na středu přeženou, by však příliš pršet nemělo. Meteorologové ovšem varují před silnou vichřicí, která v noci na středu udeří na svazích Jeseníků a Beskyd. V pátek se začne obloha protrhávat a víkend slibuje skoro jasnou oblohu a teploty dosahující 17 stupňů Celsia.

Článek

Úterý by mělo být nejteplejším a nepříjemnějším dnem z celého týdne, konstatovala meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopressu.

Večer se totiž začne na celém území ochlazovat a spolu se studenou frontou začne od západu přibývat oblačnosti a v noci se mohou vyskytnout i bouřky.

Český hydrometeorologický ústav navíc upozornil, že na Moravu v noci udeří silný vichr, na hřebenech Beskyd a Jeseníků může dosáhnout rychlosti až stovky kilometrů v hodině.

Od středy do pátku prudké ochlazení

Další dny se v důsledku studené fronty budou teploty až do pátku propadat. Prudký pokles se předpokládá již ve středu, denní maxima se budou pohybovat v intervalu od osmi do 12 stupňů Celsia. Po ránu bude zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, které by měly ustávat až během odpoledních hodin. Z počátku dne bude opět foukat čerstvý vítr o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, a to i na území Čech.

Stejně silný vítr by měl vát i po celý čtvrtek. Nadále bude oblačno, místy s přeháňkami. Odpoledne už by ale mohlo začít oblačnosti ubývat. Teploty se ale ráno propadnou na dno, v některých oblastech mohou klesnout až na bod mrazu. Denní teploty by pak neměly překonat hranici 11 stupňů, pouze na jižní Moravě by mohly vystoupit ke 13 stupňům Celsia.

V pátek by se už ale měla mračna postupně trhat. Přes den by mělo být převážně oblačno až polojasno, přeháňky by se měly vyskytovat jen ojediněle. Ranní teploty se ale stále budou pohybovat od čtyř stupňů k nule, přes den ale vystoupají k devíti až 13 stupňům.

Oteplení přinese až víkend. Obloha by měla být polojasná až skoro jasná a beze srážek, odpolední teploty se vyšplhají až na 17 stupňů Celsia. Duben by podle Honsové mělo provázet typické aprílové počasí se svými nevypočitatelnými proměnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám